АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
С политиците в една лодка

Юрий Борисов - 31 декември 2017

Извинете, ама още отсега взе да ми излиза през носа това Председателство на България! От няколко дни, като са ни подпукали – бой, бой, където ни сварят. Още по Коледа ни подхвана датският вестник  Jyllands-Posten със заглавието „Проядена от корупция страна ще председателства ЕС“. Статията иронично твърди, че „срещу 50 евро на ръка можеш да решиш почти всеки проблем в България.“

После ни подкара Guardian: „Облаци от корупция са надвиснали над България…“ Английският вестник ни успокоява обаче, че няма да имаме проблеми с Брюксел, защото „предвидимият Борисов“ сътрудничел във всичко, което му поискат.

Вчера пък се произнесе Die Zeit. Били сме най-корумпираните, но не сме създавали проблеми на ЕС. После ни хвали, че сме запълнили дупките от летището до НДК, прибрали сме каруците от улиците и сме модернизирали Националния дворец на културата, който авторът Томас Розер  нарича „олющен бункер“.

Днес  Франс прес заби пирона с наблюдението, че „В корумпирана България журналистиката е бягане с препятствия“. Сиреч на журналистите им е трудно, дори невъзможно, да са свободни.

И аз, който съм опозиционно настроен, за пръв път от много време насам се чувствам в една лодка с политиците. Иска ми се да бъдат уважавани, защото са мои представители. А най ми се иска да  защитят достойнството ми, когато Сульо и Пульо се упражнява на мой български гръб. Нямаше да е лошо да реагират по някакъв начин на този водопад от неприязън, враждебност, ирония и съжаление, които се изливат върху нас. Не че пенсията от 140 евро, за която говорят, ще порасне, но и бедният не винаги обича да му гледат в празното канче.

Мои родни управляващи, защо не дадохте поне една пресконференция на високо ниво, да им припомните на тези пуяци малко факти, които ясно показват, че ако при нас има корупция, при тях има огромна корупция. Те сами си я изчисляват.

Например, през март 2016 г. проучване, възложено от Европейския парламент, твърди, че в рамките на съюза годишните загуби от корупция се движат между 817 и 990 млрд. евро. Близо един трилион! Че какво са на този фон нашите загуби от 12 млрд.? Скромни, та скромни. А какво да кажем за французите с техните 129 млрд., или за белгийците с техните 20 млрд.?

После, що не им припомните корупционния скандал в Испания от началото на тази година, когато бившият министър на туризма от Народната партия Милагроса Мартинес беше осъдена на девет години затвор?  Вярно, там са осъдили голяма риба, а у нас не са. Ама това с нещо променя ли факта на корупцията?

Ами корупционният скандал в Италия преди две години, когато обвиниха  министъра на транспорта Маурицио Лупи, че е злоупотребил с 25 млрд. долара?

Ами корупционният скандал с подкупите на Сименс в Русия? Или пак в Германия, когато се усъмниха, че едни изчезнали  6,7 млн. евро  са били използвани за рушвети, за да получи Германия домакинството на „Мондиал 2006“?

Ами  корупционният скандал във Франция, когато арестуваха сина на външния министър Лоран Фабиюс за измами и пране на пари?

Изкушавам се да спомена и нещо много прясно, от този декември. Европейската комисия се зае с факта, че  гигантът Apple е платил на Ирландия данък печалба от 0,005% за 2014 г. Представяте ли си – 0,005%? Въпреки, че данъкът в Ирландия е 12,5%! И какво, това ограбване на ирландския народ без подкупи ли става? Или тази „държавна помощ“ се е случила, защото ирландските чиновници нещо са проспали? Явно такива комисионни са взимани, че  подкупите от всички държавни поръчки у нас са просто за семки и бонбонки.  Е, в Ирландия не могат да постигнат нашия рекорд години наред мощен монополист изобщо да не плаща данък печалба, щото все бил на загуба, ама толкова могат хората, не че не искат.

Пак този месец, преди няколко дни, Брюксел започна данъчно разследване на IKEA. ЕК ще проверява дали компанията е получила „нечестни данъчни предимства“ в Холандия. Обвинението и тук е   в агресивно избягване на данъци. А то как става? Без подкупи? Без огромни подкупи?Хайде бе!

Сега, уважаеми и неуважаеми управляващи, дето съм с вас в една лодка, ще ви дам съвет как да завършите една такава пресконференция. Из западната преса шества ироничният извод, че корупцията в България  функционирала като допълнителен данък за публични услуги. Че е така, така е. Ама е така, защото у нас данъците са много ниски. И „данък корупция“ да добавим към тях, пак няма да стигнем белите страни по облагане. Те какво искат, у нас без данъци ли да я караме?

Та ще ми бъде много драго, ако освен управляващите, и опозицията проговори, когато нападките по някакъв начин я засягат. Франс прес обяснява нещо за Пеевски. Ало, ДПС, той не е ли ваш депутат? Ако не се разграничавате от него, а вие не се разграничавате, не носите ли политическа отговорност за греховете му? Ще признаете ли неговата вина? Или нещо ще опровергаете? Или ви стига да обяснявате в „Панорама“ за либералните ценности и ценностите на Европа? Припомнят ни, че през 2006 г. сме били на 35-о място по свобода на медиите, а днес сме на 109-то. Що не вземете бе, депесарски монополисти в пресата и разпространението на печата,  да обясните този факт? Да го омаловажите, например. Да стане ясно, че не е голяма беда, например.

От „Биволъ“ се жалват, че често ги заплашвали с „послания в стила на сицилианската мафия“. Реагирайте бе, български политици! Кажете, че журналистите си измислят! Че у нас няма заплахи срещу словото! Че ако има, държавата в лицето на съдебната система ще застане срещу мафиотите!

Скъпи,така да се каже, и не толкова скъпи, депутати, министри и прочие, днес сме в една лодка. Българи сме. И много ми се иска, когато западноевропейците упражняват върху нас и безмерната си грандоманщина, и тъпото си чувство за хумор, да не стоим като виновни кученца с влажни погледи, а да защитаваме  достойнство си. Поне както го правят поляци, унгарци и чехи.

Защото прав е бил Петко Каравелов, когато в Черната джамия е казал на европейските журналисти: „Господа, в България не бият“. А това, че бият, е ясно. Този разговор обаче е друг – наш, вътрешен, семеен.  И ние ще го водим, въпреки че много ви се иска нещата да изглеждат безалтернативни.

 

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар