АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За папагалите и тъпанарите

Юрий Борисов - 05 януари 2018

Колегите тъпанари и папагали – западни журналисти, продължават да пишат срещу България – с ирония, с омерзение, на места и със злоба. Днес „Дневник“ ни разказва за публикация във френския „Журнал дьо диманш“. Е, разказва избирателно, разбира се, защото и „Дневник“ изпълнява задачи. Пропуснато е например твърдението на френския вестник, че за десет години членство в ЕС България няма никакъв напредък („Force est de constater que plus de dix ans après son entrée dans lUnion, le petit pays de 7,1 millions dhabitants na guère progressé.“ http://www.lejdd.fr/international/ue/en-bulgarie-une-corruption-endemique-3533927 ). Виж за корупцията може да се  раздува, ама това, че нито икономика, нито доходи са спечелили, ще си го спестим.

А като доказателство, че сред колегите западняци има тъпанари в престижни издания, мога да посоча поне четири неща само от тази неголяма публикация.

Първо, авторката Карен Лажон, твърди, че:  обикновените хора в страната били „безапелационни“, че: „България е като миниатюрна Русия – мафиотско мислене, заради което никога няма да покрием критериите, които ни се поставят от Брюксел“. Значи, мисли българският народ, не един или двама българи, а българският народ като цяло, че ние европейци не можем да станем, защото приличаме на руснаците. България прилича на Русия и затова европейско бъдеще – кукиш!  Да сложиш в главата или в устата на българския народ такова нещо, такова внушение по оста „Европа – Русия – България“,  си е чиста проба тъпанарщина. Откъде го взехте това внушение бе, журналистически недорасляци? Светослав Терзиев от „Сега“, когото сте интервюирали, ли ви го каза? Не вярвам! Или Любо Нешков от БГНЕС? Пак не вярвам!

Преди да пишете за една страна, що не вземете да прочете малко социология – как мисли мнозинството от хората по въпроси, които засягате? Или хонорарът да тече! Много важно, че ще оплюете една малка и бедна страна, която не познавате?

Второ, твърдението, че да живееш в Бояна или в Драгалевци, означава, че или си много богат, или много корумпиран. Найс, а? Това, че в тези квартали има палати на мутри, дава ли ви право,  бе тъпанари с тъпанари, да обобщавате за цялото население на две бивши села? Това да не са ви затворени комплекси, построени за „елита“?

Трето, що не сте взели поне по една карта на София, та да не говорите глупости, че горепосочените квартали се намират в североизточната част на столицата? Намират се в южната, селяни парижки!

Четвърто, категорично съобщавате на своите читатели, че 10 фамилии владеели богатствата на България? Как ги преброихте? Що не ги дадете поименно, та да знаем и ние кои са?

В крайна сметка обаче, какво пишат папагалстващите колеги във Франция, изобщо не ме интересува. Най ми е тъжно, че  политиците в България мълчат пред лицето на цялата помия, която се изля за една седмица върху страната ни. „Журнал дьо диманш“ пита: „ Какво доверие може да се има на България в качеството ѝ на председателстваща Съвета на ЕС?“  Поне от такъв въпрос не ви ли боли? Нали искате да се представите добре, за да ви потупат по гърба?  Нещо няма ли да измрънкате? Да се оправдаете? Да защитите доверието, за което се борите?

Довчера си мислех, че на нашите политици не може да се разчита за нормален европейски път на развитие. Защото явно бъдещето на страната не ги интересува. От днес вече знам, че на нашите политици не мога да разчитам и да ме защитят, когато става дума за елементарното ми чувство за достойнство на българин. Жалко.

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар