АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Италия, не се плаши!

Юрий Борисов - 11 януари 2018

Научаваме, че Италия била пред голяма опасност. За това от Ботуша алармират и политици и експерти. Известният италиански политик, бизнесмен и каубой Силвио Берлускони разпространявал по време на предизборната си борба идеята за плосък данък. „Смело обещание“ го нарича наш икономически сайт (1). Четем тази квалификация и ни става някак гордо, защото ние, българите, вече десет години преливаме от смелост в това отношение.

И се разразява дискусия. За разлика от България в страни като Италия се дискутира. По време на избори се обсъждат и различни икономически и финансови политики, колкото и странно да изглежда това на българския избирател.

Икономическата програма на Берлускони «разтревожи мнозина», защото «тя може сериозно да навреди на държавните финанси», ни информира загрижено нашата медия.

Дори съпартиец на Берлускони като Ренато Брунета  признава, че плоският данък е «фискален шок», но за него той е добър, защото «ще измъкне Италия от капана, в който се намира през последните десетилетия». Тревогата е, че Италия ще събира по-малко данъци. В момента през бюджета си тя разпределяла 43% от БВП (според нашата медия. Според ЦРУ процентът е 47% (2)) . За сравнение – България разпределя 36,6%, средно ЕС – 45,2%, Франция – 53,1%.

Бившият премиер, социалистът Матео Ренци нарича идеята «опасно предложение» и с това  Берлускони става «опасен за икономиката». Мнозина заставали на нокти при мисълта, че чрез плоския данък щяло да се отвори голяма дупка в бюджета на страната. Дори изчисляват, че ежегодният недостиг ще бъде поне 27 млрд. евро и то при ставка от 25%! А предлаганата от Берлускони ставка от 15% до 20% щяла «да причини още по-големи загуби». Естествено, повечето от нас , дори в България, знаем, че 15 е по-малко от 25. Дори Никола Роси от либертариански мозъчен тръст твърди, че «рисковете са прекомерни», ако не се поддържа строгост в публичните финанси.  Човекът е либертарианец,  няма как да му се откъсне думата «прекомерен», ако не сложи едно «ако».

Щяло да бъде шок! Може, но не трябва да се плашите, скъпи съевропейци от Италия! Не е толкова страшно! Преживява се! И със 170 евро месечно се живее, ако си пенсионер. А ако работиш – и с 260 евро няма да умреш. Просто не трябва толкова да се глезите! Ако не вярвате, докато си правите екскурзии из България по повод на председателството – поразпитайте. А може и да поискате да ви организират да пипнете човек, който остава жив с под 200 евро на месец.

Привържениците на Берлускони все пак трябва да обяснят как ще компенсират по-ниските приходи. (Бележка за българския читател – в страни като Италия такива неща трябва да се обясняват.) Как ли? Разбира се, с реалното «съкращаване на разходите» и с виртуалното «строг контрол върху укриването на данъци». Точно така, съкращаването на разходите му е майката. Почвайте да намалявате пенсии, помощи за безработни, детски надбавки, заплати на държавни служители и ще видите, че сметките могат да излязат.

Критиците на идеята за плосък данък  обясняват разбира се, че богатите ще бъдат облагодетелствани, а бедните – ощетени. Както красиво се изразява икономическият съветник на настоящия премиер Паоло Джентилони «Това ще бъде шедьовър на преразпределение от бедните към богатите». И при такава констатация не трябва да се стряскате! Първо, шедьоврите са хубаво нещо – с тях ставаш известен. И второ, както казва Алфонс Але: «Търсете парите там, където те са – при бедните. Те може да нямат много пари, но затова пък са много»

Виждайки обаче, че трябва да направи някаква отстъпка за най-бедните, Берлускони все пак казва, че ще освободи от данъци хората с доходи до 13 000 евро годишно. Точно тези бедни  са от порядъка на една трета от италианците, доколкото официалната статистика твърди, че 29,9% от италианците живеят под прага на бедността. Този праг е от порядъка на 1000 евро на месец. Г-н Берлускони, това е излишен жест към бедните! Не прахосвайте толкова  пари! Бедните нямат силни медии, така че те може и изобщо да не разберат колко са прецакани. А и Вие спокойно можете да поръчате на някои институтчета да обяснят (срещу пари, разбира се) колко е полезно за страната всички да бъдат облагани. Щом е полезно за страната, значи е полезно и за бедните, защото те живеят в страната. Логиката е проста.  Вие обаче нямате опит в пропагандирането на тази логика, затова можете да помолите Вашия приятел Бойко Борисов да уреди някое и друго стажче у нас на някое ваше институтче, както вече казах.

Към 5 милиона италианци живеят в абсолютна бедност, която за разлика от «под линията на бедност», означава невъзможност да си купуваш жизнено важни стоки и услуги, което води до тежки форми на социално изключване. И за тях не се тревожете! Ще се оправят някак. Защото поговорката «беден човек – жив дявол» важи  за целия свят, не само за България.

Кураж!

 

/1/ https://money.bg/finance/gotova-li-e-italiya-za-ploskiya-danak.html

/2/ https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/it.html

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар