АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Търси се класов предател

Юрий Борисов - 17 януари 2018

В предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ спореха на тема „За и против приемането на еврото“  Любомир Дацов, бивш зам. министър на финансите и доц. Банко Банков от СУ „Климент Охридски“.  Това, че са на различно мнение, не е учудващо. Забавно, странно и шизофренично е цитирането на факти – единият твърди, че при въвеждането на еврото  инфлацията е била около процент, тоест нищожна; а другият – че това, което е струвало 99 пфенига в  Германия е започнало да струва 99 евроцента, тоест че цените са се удвоили.  Не може и двете твърдения да са верни! Какво и за статистиката ли да разчитаме на интуицията и мистичната вяра?

Използвам случая, за да изразя  голяма своя тревога. В България икономически ежедневник вече няма.  Най-напред бастисаха „Класа“, след това „Дневник“, преди две седмици и „Капитал дейли“. Признавам си, за „Капитал-а“  ми е страшно мъчно. Той даваше класови интерпретации, които аз не споделям, но предлагаше и много факти, много цифри. По тях човек сам можеше да си състави мнение за процесите в страната. Електронните медии не могат да компенсират липсата.

От доста време насам, малко по малко, „зрението“ ни силно отслабва. Не знам дали лишаването на обществото от икономическа информация и анализи е случаен или закономерен процес. Разбирам обаче, че движещите механизми на живота ни стават  все по-непрозрачни, все по-тайни. Защото движението на парите е неотменима част от тези механизми. Явно за България лозунгът „Зрелища, кога с хляб, кога без хляб!“ става все по-актуален.  И тъй като съм непоправим оптимист, все се надявам да се появи някой „класов предател“, който да хвърли пари в сериозен икономически ежедневник. Този някой  трябва да е много богат, защото издаването на вестник е скъпо удоволствие, а трябва и да е „класов предател“, защото числата, искат или не искат, посочват и лакомията, и гешефтите, и националното безхаберие на тези, които сме свикнали да наричаме „олигархия“.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. …

Вашият коментар