АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За съжаление прогнозата ми се сбъдва

Васил Проданов - 26 януари 2018

 

Само седмица след като я направих, до ядрения апокалипсис остават само 2 минути

Преди седмица публикувах статия, озаглавена „Ядреният апокалипсис изглежда все по-близо – остават по-малко от 2.5 минути“. В нея се говореше за приближаващата се опасност от ядрена война, която от 40-те години на ХХ век се мери от най-авторитетните учени в ядрената сфера и десетки нобелови лауреати в света с часовник, отмерващ времето до фаталния 12 час. Статията завършваше с думите „Минутите до 12 часа са само 2.5, а тенденцията е скоро да станат 2 или дори 1“. Бих искал да съм лош пророк, бих искал да съм сгрешил, но за съжаление само седмица след направената моя прогноза тя започна дя се сбъдва.

Вчера екипът от учени, обединени около „Бюлетина на ядрените учени“ към Чикагския университет излезе със съобщение от 19 страници, озаглавено „Остават 2 минути до полунощ“. В него се отбелязва, че годината, която измина бе опасна и хаотична и много от рисковете, които бяхме предвидили при предходната промяна на времето, оставащо до фаталния час, се разгърнаха с пълна сила. Видяхме безразсъден и безотговорен език от световни лидери в една все по-опасна ситуация. Наред с ядрената опасност се разгърнаха опасностите и от климатичната промяна, както и от новите технологии. Разгръща се нова надпревара във въоръжаването, вървят информационни войни, социалните мрежи водят до много опасни следствия. Северна Корея направи забележителен прогрес през 2017 г. в разработката на ядрени оръжия, а безотговорната риторика и провокативните действия, както от страна на американския, така и на севернокорейския лидер, повишиха възможността от случаен инцидент или погрешна преценка на действията на противната страна. Публичната политика на днешните политици все повече се отдалечава от реалностите. Приближаваме се до фаталния час. Само година след като стрелките на ядрения часовник бяха приближени до 2.5 минути до фаталния край, те отново бяха преместени напред. Остават само 2 минути. Това е най-близкото време, прогрозирано за идващия край от ядрените учени от 1953 г. насам. Отново сме в онова време на най-опасно приближаване до фаталния край на „взаимно гарантираното ядрено унищожение“.

През последния четвърт век милиони хора умряха от поредицата войни в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Югославия и на много други места. Възможно е да се случи обаче нещо много по-страшно. „Светът е все по-фрагментиран“ се вайкат на Световния икономически форум в Давос. Военните бюджети навсякъде нарастват. Дори мирна и невоювала с векове Швеция въведе отново наборната военна служба. У нас след като така нар. „демократични“ политици, устремени към „демократичния“ „край на историята“ и подчинени на чужди „началници“ ликвидираха армията и службите за сигурност, сега отново увеличават парите за тях. И навсякъде е така. Светът става все по-опасен. Скоро може да се сбъдне и прогнозата ми за приближаването на стрелките на ядрения часовник до 1 минута преди полунощ. Ядрените учени от екипа, който мери разстоянието до фаталния час смята обаче, че това скоро може да стане възможно. Неолибералният капитализъм може да ни доведе до фатален край.

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…

Вашият коментар