СЪБИТИЯ > Дискусии
„Какво искаме? Какво е възможно?“ – дискусия за близкото и по-далечното бъдеще на България

27 януари 2018

„Какво искаме? Какво е възможно?“ – дискусия за близкото и по-далечното бъдеще на България, така както го виждат членовете на Клуб „24 май“

С участието на Андрей Пантев, Боян Дуранкев, Васил Проданов, Иво Христов, Иван Габеров, Людмил Георгиев, Юрий Борисов.

27 януари 2018, събота, 10 ч.
Място: хотел „Боровец“ в Ямбол

„Общественото съзнание е свято убедено, че всяка ситуация има решение. Обществата обаче са сложни явления и не винаги едни или други, особено деструктивни процеси могат да бъдат спрени, а камо ли обърнати. И затова ясно трябва да различим двата модуса – „Какво ни се иска?“  и „Какво е възможно?“. С тези думи проф. Иво Христов откри дискусията.

„Темата на нашия разговор е класическа философска тема за отношението между обективния фактор и субективните възможности, казва проф. Васил Проданов. И тук ще спомена една често повтаряна фраза на Димитър Благоев, който казва за това, което става у нас, че три четвърти то зависи от външни фактори и само една четвърт от вътрешни.“ По отношение на преценките какво е възможно, проф. Проданов дава твърде любопитен и слабо известен факт: в свои новогодишни картички до приятели за новата 1917 г. Ленин пише: „Ние едва ли ще доживеем до революцията“.

„Идеята за този клуб тръгна от вербализирането на извода, че ние, българите, в общи линии никога не сме били субекти на своето развитие. Именно опитът да се разкрият причините за това и дали е възможно в бъдеще тази субектност да се случи доведе до създаването на клуба“, отбелязва проф. Людмил Георгиев.

„Дошли сме от една безпомощна тъга, че нещо в нашето общество не върви. Тази идея не е от вчера. Милиони преди нас и милиони след нас са били и ще бъдат недоволни от много неща в живота си. Ние сме загрижени, а и вие, след като сте тук, сте загрижени. И без да сме солта на живота, трябва да видим какво можем да направим“, допълва проф. Андрей Пантев.

Разговорът е излъчен по телевизия „Диана“ – Ямбол в четири части.

Вижте целия запис от дискусията.

Вашият коментар