АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Людмил Георгиев: „Цивилизационният“ избор към ЕС ни осигури най-голямата демографска катастрофа

Людмил Георгиев - 02 февруари 2018

 

По един особен начин се оказва, че „цивилизационният избор“ към Европейския съюз всъщност осигури най-голямата демографска катастрофа в историята на България, казва в интервю за ямболската телевизия „Диана кабел“ проф. Людмил Георгиев.

Според него миграцията е следствие не само на отчуждението от държавата, но и на идеята за индивидуално-родово оцеляване, положена далеч назад в българската история.

Преживяваме седми преход в 13-вековната българска история, смята проф. Георгиев. „И в този преход са налице две фундаментални психологически характеристики. Едната е, че в ситуация на социална аномия (старите норми ги няма, новите не са ситуирани) регулатори на мисленето и поведението са традиционни етнокултурни представи, които се възпроизведат през тези 13 века. И второто е, че се случи поредното трансфериране на отговорност за собствената ни държава на други, важни в момента, външнополитически фактори – НАТО и ЕС. Преди е било Съветския съюз, преди това – Германия. Това е уникална драма.“

Какво ни се случи през последните 28 години? Откъде минахме, към какво прехождахме? Какво предстои?

Гледната точка на проф. Людмил Георгиев – в интервюто на Росица Бакалова с трима именити български професори, излъчено по телевизия „Диана кабел“ на 1 февруари 2018 г.

Целият разговор – тук.

Людмил Георгиев е роден на 23 юли 1960 г. в гр. Трън, Пернишка област. През 1985 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски" с първа специалност психология и втора специалност философия. От 1988 г. е редовен асистент в СУ. През 1990 г. става доктор по социология, а през 1999 г. -…

Вашият коментар