АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Немски притеснения и българска мечта

Юрий Борисов - 06 февруари 2018

Очаква се днес консерваторите и социалдемократите в Германия да представят управленска програма на бъдещото правителство. Двете страни са се споразумели за прекратяване на антикризисните бюджетни мерки на строга фискална дисциплина. Социологическо проучване на института ifo и Frankfurter Allgemeine Zeitung сред икономистите обаче показва сериозни резерви към широката коалиция. Тя получава само 25% одобрение, 40% са за консервативен кабинет на малцинството, а други 25% предпочитат нови избори.

Основно недоволство сред икономистите е липсата на идеи за промяна на данъчната политика. Друго притеснение, изразено от 41% от анкетираните, е готовността на Германия да увеличи вноската на страната в ЕС. Това щяло да бъде  „фатален сигнал“ според икономиста Фридрих Хайнеман. Казано по-наедро, главният скептицизъм е по линия на въпроса: “ Способна ли е евентуалната широка коалиция да подготви германската икономика за бъдещето?“

Иска ми се да доживея деня, в който българските икономисти, когато мислят за управлението на държавата ни, изразяват съмнения, притеснения, резерви, недоволство, или пък одобрение и радост. Ще бъде прекрасен ден за българската демокрация денят, в който учените ни, вдигайки глава от проблема за своето индивидуално оцеляване, започнат да спорят за правилността или погрешността на националната ни политика.

А ако направим паралел с германските вълнения, искам да припомня, че България вече се съгласи да вдигне паричната си вноска за ЕС. Това добре ли е, не е ли добре? Това правилно ли е, не е ли правилно? Тук няма да кажем, че такова съгласие е „фатален сигнал“, както твърдят някои авторитетни немци. Защото ние, българите, сме спокойни хора, с философско чувство за реалността, а не като немците в конкретния случай – нервни, даже леко истерични.

И все пак, кажете нещо, скъпи наши икономисти! Кажете нещо за верността на нашите държавни политики! Ориентирайте простия читател и слушател! Защото прост, прост, ама и той понякога иска да има мнение, подкрепено от науката.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар