АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Отвъд Шенген, Европредседателството и жилетката на президентшата

Юрий Борисов - 08 февруари 2018

Не може т. нар. евроатлантически ценности да ни се приписват като национална мечта или цивилизационен избор, казва Юрий Борисов в интервю за ямболската телевизия „Диана кабел“. Всички формулировки на тези ценности опират до едни общочовешки и общохристиянски стойности, които общо взето не са характерни за евроатлантизма – нито мирът, нито любовта към ближния, нито колективният опит за прогрес, отбелязва журналистът.

„Българите са направили своя цивилизационен избор преди 1100 години, те са субект на славяно-православната цивилизация и цивилизацията на кирилицата. Не може субект на цивилизация да прави цивилизационен избор, той дава цивилизация.“

Това разбиране обединява създателите на интелектуалния кръг Клуб „24 май“, които имат желание да увлекат колкото се може повече хора в своите дискусии за същностните проблеми на българското общество.

Тези проблеми не са Шенген, Европредседателството или жилетката на президентшата, казва още Борисов в интервюто. Има пропаст между проблемите на хората и проблемите, с които медиите и политиците занимават обществото.

Смислените промени, които трябва да се случат, според него са свързани с ролята на държавата. Тя трябва да влезе в икономиката, да поеме отговорност за възпитанието на децата и за съхраняване на нашата историческа памет.

Какво бъдеще искаме? Не какво бъдеще ще ни се случи или някой ще ни приготви. Това е въпросът, който би следвало да обедини българите, загубили усещането за общност и оцеляващи поединично.

Чуйте  в интервюто на Росица Бакалова, излъчено по „Диана кабел“ на 6 февруари 2018.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар