АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Успехите на българския износ

Юрий Борисов - 12 февруари 2018

 

В справката на НСИ за износа ни през 2017 г. няма кой знае колко интересни неща, но все пак да споделя.

И миналата година успяхме да изнесем сериозно количество какао. За 82 млн. лева. Е, по-зле е от 2016 г., когато изнесохме какао за 118 млн. лева, но реколтата не винаги е добра.

През миналата година общо износът ни се е увеличил с близо 11%, но и вносът се е вдигнал – с повече от 15,4%. Най-голям принос в увеличението на износа имат изделията от  чугун, стомана и желязо, но тук основна тежест имат тръбите за „Южен поток“, които продадохме обратно на Русия. Втори по принос са изделията от мед, а на трето място по принос са  „специфичните стоки“. Ако някой не знае, ще поясня. В „специфичните стоки“ влизат оръжията, боеприпасите, печатните издания и произведенията на изкуството“. За съжаление в момента на разполагам със справка дали в тази категория преобладава износът на оръжия или износът на плакати и книги. Какъв дял в износа  са произведенията на изкуството, също не знам.

Извън ЕС основните ни партньори  се подреждат така: Турция, Русия, Китай. За Турция изнасяме главно горива, мед и олово, за Русия – основно техни тръби, а за Китай – медни изделия.

За износ на високотехнологични стоки ще говорим когато свърши председателството, защото сега не бива да се излагаме. За тази дискусия си умират от нетърпение и управляващи и опозиция, но трябва да почакат, защото „националните интереси над всичко“.

Да живее какаото!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар