АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Капитал“ нагло лобира срещу българската държава

Юрий Борисов - 09 март 2018

Включването на държавата като съсобственик в бизнеса на ЧЕЗ щяло да бъде скъпо и почти невъзможно, твърди в заглавие днес „Капитал“ (1). И защо?

„Принципния проблем“ – че държавата била лош стопанин, няма да коментирам.  Мазоли ми излязоха на езика от повтаряне, че фактите – европейски и световни, говорят за обратното и неотразимо опровергават тази неизтребима „аксиома“ на дясното лобистко мислене у нас.

Второ, стоял, видите ли,  въпросът дали ЧЕЗ иска такава промяна. Ами няма да я иска, разбира се! Влизането на българската държава като съсобственик в дружествата силно намалява шансовете на ЧЕЗ да ни осъди във Вашингтон! Защото другото – държавата да съдейства на бивш собственик да я осъди за стотици милиони евро, би било нелогично, нали? Освен ако не става дума за шампионска корупция. Точната сума не знаем, но след като EVN ни съди за 500 млн. евро, няма  как да подозираме чешката фирма в неестествена скромност. И е странно защо една българска медия се е закахърила за финансовия проблем на чужда фирма, която иска да стовари сатър върху българския данъкоплатец.

По-нататък пък, под заглавие „Прахосани пари“, вестникът внушава, че сделката била много скъпа. И започва да рони такива едни едри сълзи за същия този български данъкоплатец, който щял да бъде страхотно прекаран, че наистина да ти се доплаче…

И как е доказано „прахосването“? Въз основа на договорената от г-жа Върбакова цена от 320-340 млн. евро за 67-те процента на ЧЕЗ. Изчисляват, значи, капиталци, че за 50% държавата трябва да се бръкне някъде с 250 млн. евро, като плати дялове и на миноритарните собственици. При това не можело цената да е толкова висока, защото оперативната печалба за миналата година била 70 млн. евро, и като я умножим по пет (така се правело), се получавало за 100% от дружеството 350 млн. евро.  А 67% са 235 млн. евро, или около 100 млн. под предложеното от „Инерком“.

Ама дали тази оперативна печалба не е силно занижена, като се знае, че приходите на дружеството са от порядъка на 1,8 млрд. лева? И дали да вярваме на ЧЕЗ, когато обявява еди-каква си печалба днес, след като много години обявяваха загуби?

Да твърдиш, че прахосваш пари, когато купуваш монополист в енергетиката, трябва да си малоумен. Или да мислиш за малоумни своите читатели.

Да обясняваш напоително, че ЧЕЗ няма интерес  българската държава да стане собственик на сегашните й активи тук, защото България щяла да пречи на собственото си осъждане за стотици милиони евро, това пък не знам какво е. Циничен лобизъм в полза на чужда държава в ущърб на твоята собствена.  А да не се впечатляваш от факта, че в договора е записан ангажимент на г-жа Върбакова да работи срещу финансовите интереси на България, си е върховна наглост, присъща единствено на „чужди агенти“, живеещи с парите на „Америка за България“.

(1) https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/03/08/3143015_durjavata_v_chez_skupo_i_pochti_nevuzmojno_vkljuchvane//

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар