ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
„Полезните идиоти“ на Пентагона

Серж Алими - 23 март 2018

ВЪВ Вашингтон демократи и републиканци са в съгласие, поне що се отнася до борбата с Русия. Според тях Владимир Путин се съмнявал в решимостта на САЩ да защитят съюзниците си и искал да предпази своя авторитарен режим от демократичната и либералната зараза. Затова щял да избере да нападне Запада. Така че, за да гарантират мира и демокрацията, американската армия и парламентаристите от двете партии са решили да контраатакуват…

Преди всичко американската армия. По поръчка на Белия дом Пентагонът направи проучване, което препоръчва по-широка употреба на атомните оръжия [1]. Сегашните били много разрушителни, за да се предложи използването им, и поради това не били в състояние да изпълняват възпиращата си роля. Ето защо трябвало да се направят по-малки, които да се използват в по-широк диапазон нападения. Включително „неядрени“: за унищожаване на комуникационни системи, за „химически, биологични, кибернетични“ атаки и т.н.

През 2016 г. кандидатът Доналд Тръмп, слабо запознат с фундаменталните основания на възпирането, попитал един от съветниците си: „За какво са ни атомните оръжия, като не можем да ги използваме?“ [2]. Проучването на Пентагона отговаря на този въпрос по своему. Предвид „геополитическите амбиции“ на Русия (и на Китай) и на желанието на Москва „да промени силово картата на Европа“ и „да оспори международния ред, установен след края на Студената война“, САЩ трябва да започнат веднага „модернизация на (своите) атомни оръжия“ , с цел да продължат да бъдат „верни пазители на свободата“. Това демократично себеотдаване няма цена, или по-скоро утроява американския военен бюджет, предназначен за атомно въоръжаване.

Подобно геополитическо нажежаване в услуга на една нова надпревара във въоръжаването би трябвало да предизвика силна опозиция в САЩ, ако от година насам тези, които се представят за левица, не се напъваха да представят Тръмп като руска марионетка [3]. До такава степен, че го принудиха да даде оръжия на Украйна (нещо, което неговият предшественик демократ отказа да направи) и да засили санкциите срещу Москва. Бившият вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън изрази задоволството си от това положение в статия под деликатното заглавие „Да защитим демокрацията от неприятелите ѝ. Как да се противопоставим на Кремъл“ [4].

По същото време сенаторите демократи от Комисията по външните работи публикуваха доклад, който анализира „асиметричната атака на Путин срещу демокрацията в Русия и в Европа“. По-превъзбудена от обикновено, медийната звезда Рейчъл Мадоу, говорителка на „съпротивата“ срещу Тръмп, се включи веднага по MSNBC: „Нашият президент не само не направи нищо, за да загаси пожара, но остана да съзерцава пламъците!“. Тя може да спи спокойно – Пентагонът бди над нея.

Le Monde diplomatique
- Превод Венко Кънев

[1] Ashley Feinberg, „Exclusive: here is adraft of Trump’s nuclear review. He wants a lot more nukes“, 11 януари 2018, www.huffingtonpost.com
[2] MSNBC, 3 август 2016.
[3] Lire „Доналд Тръмп, залят от антируската вълна“Монд дипломатик, септември 2017.
[4Foreign Affairs, Ню Йорк, януари-февруари 2018.

Източник - Монд дипломатик

Вашият коментар