АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
4% от българите подкрепят „изцяло Запада“ в конфликта в Сирия

Юрий Борисов - 23 април 2018

Интересно представително социологическо изследване на агенция „Афис“, посветено на конфликта в Сирия (dir.bg). На въпроса „Кой се стреми към въоръжен конфликт?“ 44% отговарят, че това е „главно Западът“, а 5% казват, че това е „главно Русия“. 4% смятат, че България трябва да застане „изцяло на страната на Запада“, а 7% – „на страната на Запада, но без агресия“ – общо 11%. На страната на Русия искат да застанем 25%. 64% дават отговора „възможно най-неутрално“.

Бих посъветвал социолозите да направят същото проучване сред българските депутати. Ако резултатите са твърде различни, а те ще бъдат такива, ще стане ясно, че в България на практика няма политическа представителност. Хората гласуват на избори за Народно събрание, но там ги „представляват“ хора, които по ключови ценностни,  бих казал цивилизационни въпроси са, меко казано, на различно  мнение. Което означава, че не ги представляват. Само този факт е достатъчен, за да млъкнат всички, които говорят за демокрация, разбирана по класическия начин – като „власт, произтичаща от народа“.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар