АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Две думи за „Илинденска Македония“

Андрей Пантев - 18 май 2018

Разбираме, че последният вариант за име на БЮРМ, около което са разговаряли г-н Ципрас и г-н Заев е „Република Илинденска Македония“.  Предложението е на Македония. До вчера се въртеше предпоследният вариант: „Република Горна Македония“.

Говори се за фалшиви новини, но питаме  се дали има и фалшива политика. Името „Илинденска Македония“ е мотивирано от събитие, значимо и славно, но не продължително – то се извежда не от етнос, култура и прочие, а от ситуационна канава. Има страни, които са кръстени на  човешки имена – Америка, Боливия. Има ли обаче страни, кръстени  на събитие? За такива не зная.

Нека не забравяме,че гръцката преса ликуваше, когато въстанието от 1903 г. е потушено. А какво става с Преображенското въстание по същото време? Доскоро все се говореше за ребългаризацията на Македония – не смятам,че тези договорености водят до там.

В онази безвкусно декорирана зала на протеклата „историческа среща“ се чуха фрази като „обединението спасява Балканите“. Че балканският съюз от 1912 г. не беше ли обединение? „Обединението спасява Балканите“ малко напомня на фраза, приписвана на Мао – „Само яденето ще спаси човечеството от глад“.

Иначе ми е много смешно как някои „македонстващи“  се стараят да превърнат стъпката назад в победен триумф.

Почетен председател на Клуб "24 май" Проф. Андрей Пантев e роден в на 26 март 1939 г. в с. Раковица, област Видин. Произхожда от учителско семейство. Двамата му родители са учители, а той самият е вече трето поколение учител. През 1954 г. завършва гимназия във Видин, след което следва „История“…

Вашият коментар