АНАЛИЗИ > СТАТИИ
24 май: на другия ден

Боян Дуранкев - 25 май 2018

Фанфарите около 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост,  както го наричат, поутихнаха.

Върнахме се към „българското“ ежедневие. Но това не пречи да продължим да се гордеем с миналото на „българската просвета и култура“, оценявайки го през призмата на настоящето на „българската просвета и култура“. И оглеждайки го в „контекста“ (каква ужасна дума!) на „цивилизационната“ и „националната“ ни идентичност.

Не споря за патента върху „славянската писменост“. Добре че не е български патент, определено се радвам. Все пак доста славянски народи – използвайки общата ни писменост – са оставили забележителни културни образци на човешката ни цивилизация.

Писано, купено и (може би) четено

Ето кои са днес, на 25 май, бестселърите, които се купуват и четат (1): „Тайната градина“ на Франсис Бърнет; „Първите седем“ на Боян Петров, „Върхове и хора“ на Людмил Янков, „Самолечение с ПайдаЛаджин“ на Хончи Шао, „Ливърпул. Историята на един велик футболен клуб в десет мача“ на Джонатан Уилсън, „Гунди какъвто не го познавате ‒ уникални снимки“ на Георги Иванов, Кристиан Иванов, Елица Младенова, Добромир Добрев, „Журналистическо редактиране“ на Ефрем Ефремов, „Шепа лъскави череши“ на Мария Донева, „Всичките наши тела. Свръхкратки истории“ на Георги Господинов, „Експедиция до крайната точка“ на Райнхолд Меснер, „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров, „Погребани в небесата“ на Питър Зукерман и Аманда Падоан.

Кратка равносметка. От всичките 12 най-продавани книги 7 са на български автори, чудесно! 6 са на спортна тематика, като доминират „планинарските“. Като важен индикатор на висотата на нашето здравеопазване се извисява уникатът „Самолечение с ПайдаЛаджин“ на Хончи Шао. За еколозите и „зелените“ е ценно попадението на първенеца „Тайната градина“, в която една дружелюбна червеношийка показва пътя на три деца към вълшебна тайна градина, занемарена в продължение на десет години (Ако беше в България – 28 години). Мери, Колин и Дикън се захващат с всички сили със съживяването на градината. Свежият въздух, сладкият аромат на рози и грижливо пазената тайна разкриват на децата необикновената красота на живота.

На „демократите“ горещо препоръчвам прекрасната научна книга на световното светило на политологията Мадлин Олбрайт „Фашизъм: Предупреждение“, в която ще намерят ценни цитати  за разпространение, естествено за…Путин, Ким Чен Ун, Ердоган. Следващата седмица ще излезе, гответе плащането!

Дигитално прелиствано и четено

От аналоговото – към дигиталното общество. Според брояча alexa.com на гиганта в електронната търговия „Амазон“, топ 50 в България е известен (2). Да видим какво се разлиства най-много у първите 5 топ-интелектуални български сайта.

http://bradva.bg

„Ето какво обеща папата на България след историческата среща с Борисов!“. Харесва ми, папата е „обещал да посети в най-близко бъдеще нашата страна, но не посочи точно кога.“ Не става ясно за кого е историческа тази среща, допуска се за папата. За Борисов е ежедневие да се вижда с важни персони, но за папата – не.

https://www.sportal.bg/

„Юрген Клоп разкри плана си за мача“. Мениджърът Юрген Клоп е спокоен преди големия сблъсък на „Ливърпул“ с „Реал Мадрид“ във финала на Шампионската лига. По време на мача – не е сигурно.

https://offnews.bg/

„6 тона амфетамини са засечени на пристанище Варна-запад“. Стоката в контейнера била декларирана като лимонена киселина. При полеви тест е установено, че в 300 чувала се съдържат 6 тона амфетаминопроизводни. Не допускаме конкуренция, браво!

https://www.blitz.bg/

„Ударът на стихията: В Пловдив дървета мачкат коли, градът се превръща в изкуствен язовир“. Със сигурност глобалното затопляне и свързаните с него природни стихии не са антропогенни, питайте министъра на екологията.

https://www.vesti.bg/

„За какво да внимаваме при новите правила за личните данни“. Жителите на ЕС, включително и България, сега ще могат да възразяват срещу конкретния начини, по който компаниите използват данните. От днес влиза в сила Регламент (EС) 2016/679 – зад това название се крие една от най-големите промени в правните регулации, правени някога в света – само 88 страници е, прочетете го.

Синтез. „Папата разкри плана си да бъде засечен при пристигането си на пристанище Варна-запад, докато в страната се мачкат коли, докато внимаваме за личните си данни.“

Какво са си мислили за нас в миналото

Избрах няколко цитата от „Мислителят на хилядолетието“, в които той се изказва неподготвен за българите и славяните. За славяните: „всички тези народи се намират на най-различни степени на цивилизация, като се започне с доста високоразвитата (благодарение на немците) съвременна промишленост и култура на Бохемия и се свърши с почти номадското варварство на хърватите и българите“ (3).

България и българите: „българите, народност, която в средните векове е била най-силна и страшна, днес са известни в Турция само със своето добродушие и мекосърдечност и смятат за чест да се наричат dobre chrisztian, добри християни“ (4).

„Освен поляците, русите и най-много славяните на Турция нито един славянски народ няма бъдеще по простата причина, че у всички останали славяни липсват необходимите исторически, географски, политически и индустриални условия за самостоятелност и жизнеспособност. Народи, които никога не са имали собствена история, които от момента, в който са достигнали първото, най-нисше стъпало на цивилизация, вече са попаднали под чужда власт или едва с помощта на чуждото иго принудително са доведени до първото стъпало на цивилизацията, нямат жизнеспособност, никога не ще могат да достигнат до някаква самостоятелност“ (5).

Мисля си, какво ли си мислят сега за нас, българите, които играем историческа роля при интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз, помиряваме Турция и ЕС, и ще играем важна роля в целия свят?!

Върви, народе възродени!

Бележки:
(1) https://www.helikon.bg/books/?sort=bestseller
(2) http://e-vestnik.bg/27143/top-50-na-nay-chetenite-onlayn-medii-i-regionalni-saytove-se-namesvat/
(3) Маркс, К. и Фр. Енгелс, Съч. Т. 6, С., 1960, с. 182.
(4) Маркс, К. и Фр. Енгелс, Съч. Т. 6, С., 1960, с. 183.
(5) Маркс, К. и Фр. Енгелс, Съч. Т. 6, С., 1960, с. 294.

 

Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на…

Вашият коментар