АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Европейските антиценности на Европа

Юрий Борисов - 04 юни 2018

Днес Комисията по транспорт в Европейския парламент ще гласува социалната част от пакета „Мобилност“, който засяга международните превозвачи и стана известен като закона „Макрон“ (1).

Този закон показва как в „акционерното дружество“ Европейски съюз по-силните и по-богатите се опитват да фалират бизнеси на по-малките и по-бедните, защото явно днес  лакомията е най-голямата геополитическа движеща сила. Всички приказки за европейска солидарност  между страни с различни нива на икономическо развитие отиват на боклука. Не знам защо нашите политици, след като заявяват толкова голяма загриженост за българските превозвачи,  не приготвят друга политика към френските и германските инвеститори в България, примерно към търговските им вериги. Нека им размахат заплашително пръст – това е единственият начин, както се оказва, да си формираме силно лоби в ЕС. Явно не им стиска или пък обявената съпричастност е просто формална и фалшива.

Най-обидното в случая е, че в Европейския парламент „не се разглеждат основните аргументи на България“, както твърди  Мадлен Кавръкова, юридически консултант на Съюза на превозвачите у нас. Това, че ни цакат, е ясно. Поне да ни чуят аргументите, ей така от европейско възпитание. А нашите апологети на „прогреса“ да престанат да набиват в главите на хората баснята за хармоничната Европейска общност, в която България е неразделна и по достойнство и  със загриженост ценена част.  Ценена, разбира се! То и крепостният селянин е бил ценен от феодала. Защото му върши черната работа.

(1) https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prevozvachite-opityt-na-zapadnite-strani-da-falirat-biznesa-ni-moje-da-uspee-262267/

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар