АНАЛИЗИ > СТАТИИ
 Европейският „титаник“ закономерно потъва

           Васил Сивов - 22 юни 2018

Най-новото изявление на френския финансов министър „Европа се разпада пред очите ни“ накара нашите пламенни европеидчета да си глътнат езиците. Всъщност човекът си го каза: „Съюзът е в процес на разлагане… Страните се опитват да намерят национални решения на проблеми, които могат да се решат само на европейско равнище.“ Уважаемият мосю Льо Мер допълва, че „страните се затварят в себе си“. Ето защо вместо да решават на европейско равнище двамата големи Меркел и Макрон решиха интимно да съгласуват „неподлежащите на преговори“ ключови въпроси – бюджет на еврозоната, банковия съюз, данъците на дигиталните гиганти и корпорациите. Цитирам отново Льо Мер: „Това е моментът на истината“, т.е. когато големите ще решават, а малките само ще козируват.

Уви, това не са единствените въпроси, с които Меркел ще трябва някак си да се оправи, за да не загуби поста си. Бежанската криза виси като Дамоклев меч над главата й. Нейният вътрешен министър Зеехофер обеща да затвори границата за емигрантите през юли, ако канцлерката не постигне съгласие на европейско равнище. Италианският премиер напира за засилване на охраната на външните граници, Макрон настоява за европейска агенция по предоставянето на убежище. Като прибавим и скърцащите със зъби отстрани вишеградци, какафонията става пълна.

Нека не забравяме и обявената от Тръмп търговска война спрямо ЕС, Канада, Русия, Китай и може да се каже целия останал свят. Поради все по-голямата вероятност да прерасне в глобална икономическа, тя предизвика колективен марш на разкаянието на видни европейски лидери, а подир тях на българските президент и премиер пред Путин и търсене на сговор за дедоларизация на световните финанси.

В световната политика настъпи часът на Достоевски. На Петербургския икономически форум Макрон го цитира за „мисията на руските хора да внесат примирение в европейските противоречия“. Новият италиански премиер Джузепе Конте също се позова на великия писател, призовавайки „Да се открием към Русия и отменим санкците!“. Приглася им самият Жан Клод Юнкер с предложението „Да сложим край на демонизацията на Русия!“ Явно изтърваният търговски джин от бутилката яко е подплашил европейските бюрократи.

Само нашите глухи и слепи русофобчета припяват старата песен за единен евроатлантически фронт срещу Русия и се мъчат да подкарат стадото на заколение в пукащата се по всички шевове еврозона. Ситуацияата напомня за нашенеца, застанал в Лувъра пред картината „Адам и Ева в рая“ и авторитетно коментиращ: „Тия са само българи. Голи, боси и се радват, че са в Европейски съюз“.

Така че, българино, гордей се със своето европредседателство, ратувай за новите гладни кандидати на европейската трапеза от Западните Балкани, радвай се на новоименуваната Северна Македония (за мен по-уместно щеше да е „Албанска Македония“), трепери за кравата Пенка, кефи се на „Шушана“ и припявай с Криско „Гле’й как се пра’и“!