ОТ ЧУЖДИТЕ МЕДИИ
Капризите на принца

Серж Алими - 30 юни 2018

След комфортното му избиране за президент с подкрепата на почти всички френски медии Еманюел Макрон поиска от своето мнозинство в парламента да му скалъпи закон срещу разпространението на „фалшиви новини“ в предизборни периоди. Изглежда вече се подготвя за следващата си кампания.

Текстът, който трябва да бъде гласуван скоро, показва слепотата на управляващите по отношение на всички оспорвания, с които се сблъскват, като същевременно разкрива склонността им непрекъснато да измислят нови принудителни механизми, за да ги неутрализират. Наистина трябва да си много късоглед, за да продължаваш да вярваш, че победите на „антисистемните“ кандидати, партии и каузи (Тръмп, Брекзит, каталунският референдум, движението „Пет звезди“ в Италия…) се дължат, дори в незначителна степен, на фалшивите новини, разпространявани от авторитарни режими. Повече от година американската преса настървено и без никакви доказателства се опитва да докаже, че президентът на САЩ дължи избора си на фалшивите новини, изфабрикувани от Владимир Путин; Макрон изглежда обзет от същата мания.

До такава степен, че за да я преодолее, създава един безполезен и опасен механизъм. Безполезен, защото в отговор на запитване Държавният съвет напомни на 19 април т.г., че „френското право съдържа множество разпоредби, които по същество са насочени срещу разпространението на фалшиви новини“. В частност Законът за свободата на пресата от 29 юли 1881 г. позволява да се наказва разпространението на фалшиви новини или на клеветнически и обидни думи. И опасен, защото парламентарното предложение изисква от съда да реагира до 48 часа, за да „спре изкуственото и масово разпространение (…) на невярна информация“. При това, казва Държавният съвет, тази информация „трудно може да бъде квалифицирана от правна гледна точка, още повече когато съдията трябва да се произнесе в много кратки срокове“. И накрая, механизмът, измислен от Макрон, засилва прекомерно задължението на доставчиците на интернет услуги и хостинг „да сътрудничат“ на държавните органи, тъй като разпростира върху всяка „фалшива информация“ забраната, предназначена поначало да предотвратява „апологията на престъпления срещу човечеството, подтикване към омраза и детска порнография“.

Пълното подчиняване на медиите от страна на милиардерите – приятели на президента, рекламната интоксикация и финансовото задушаване на държавните телевизионни канали не са обект на проектозакона. Освен това, защо този излишен механизъм ще се прилага само в предизборни периоди? Да вземем само последните десетилетия: по време на почти всяка война – в Персийския залив, в Косово, в Ирак, в Либия….– лъжи и манипулирана информация се разпространяваха изобилно. И не по причина на Москва, „Фейсбук“ или други социални мрежи, а поради факта, че автори бяха господарите на демокрацията и журналистиката – най-големите западни всекидневници начело с Ню Йорк Таймс, Белият дом и големите европейски столици. Да не говорим за украинското правителство, което миналия месец обяви фалшивата смърт на руски журналист. Ако един ден някой съдия реши да арестува престъпниците, разпространяващи фалшиви новини, вече знае адреса им.

Le Monde diplomatique, юли 2018
- Превод Венко Кънев

Източник - Монд дипломатик