АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Демокрацията е под въпрос и трябва да се борим за нея

Искра Баева - 30 юни 2018

70 години се навършиха от първата конфронтация в Студената война – началото на съветската блокада на Берлин и съответно на хуманитарната акция на останалите съюзници от антихитлеристката коалиция – тези от Запад, за снабдяване с продоволствия на жителите на германската столица.

Професор Искра Баева коментира в студиото на „Събота 150“ поуките от тези ключови исторически събития.

„Огромната помощ, която се оказва с въздушния мост, се дължи не толкова на солидарността, колкото на борбата за надмощие. Чисто геополитически са причините по такъв драстичен , гигантски начин да се оказва тази помощ“, смята проф. Баева.

Според нея самочувствието на германците се дължи най-вече на икономическите, не на футболните успехи, така че отпадането на Мондиала не е чак такава трагедия.

„Вече няма страх от мощта на Германия. Вече минаха достатъчно години от Втората световна война. Германската армия е джудже, тя не играе голяма роля. Години живяхме в мир и армията нямаше голямо значение, но все повече има послания Европа да се въоръжава. Но силата на Германия не е в армията. Това е икономическата мощ и търговското присъствие навсякъде по света.“ 

Проф. Баева смята също, че „за Русия днес Германия е била по-скоро пост към Запада, а не заплаха, каквато е била през 20-и век.

Тъй като Европа и светът видимо са в криза, сега светът не е разделен на две. Има много други играчи. Популизмът е свидетелство за кризата в западната цивилизация. Той управлява и то големи западни сили. Това, което прави Тръмп, определено може да се нарече  популизъм. Ние трябва да се подготвим да живеем в свят на популистично управление. Тази система подрива демокрацията, но може да се вкара в руслото на нормални политически отношения. През по-големия период в историята на Европа държавите са били недемократични. За мен демокрацията е най-доброто постижение – добър баланс на силата на управлението и връзката с обществото. Демокрацията е под въпрос и за нея трябва да се борим“, каза още проф. Искра Баева.

Според нея е важно Доналд Тръмп и Владимир Путин да се договорят за правилата на играта. Европейската цивилизация не е сама в света. Европейците трябва да защитават ценностите си, каза още проф. Баева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник - БНР, програма "Хоризонт", "Събота 150"
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…