АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Китайците идват! Мислете му!

Васил Проданов - 06 юли 2018

През 90-те години на миналия век, изпитвайки една студентка – задочничка, се заговорих с нея. Каза ми, че работи в Дирекцията на полицията в София и се занимава с регистрацията на чужденците. Попитах я кои са най-бързо увеличаващите се чужденци у нас. Отговори ми: „Китайците! И никога не умират. Когато някой умре, тайно го погребват, предават документите му на някой друг, приличащ на него и на негово място идва нов.“ През следващото десетилетие обаче потокът на китайците като че ли намаля, докато този на китайски стоки се засили и вече дори традиционният български чесън и мартеници започнаха да се внасят от Китай. Китайските ресторанти в София са повече от ресторантите на всички американски вериги, взети заедно у нас, а може би и от българските ресторанти с национална кухня.

Преди няколко години в края на учебната година, както става ежегодно, дойдоха две студентки да ги изпитвам предсрочно, защото ще заминават на бригада в чужбина. Попитах ги в кой град от Америка ще отидат, а те отговориха: „Няма да бъдем в Америка, отиваме на бригада в Шанхай“. Интересно! Довчера всички вървяха на Запад към САЩ, а сега се появяват такива, които тръгват на Изток към Китай.

Скоро след това през юни месец имах лекции със студенти задочници. Беше топло и всички бяха по фанелки с къси ръкави. Неколцина от тях, както е модно днес, бяха с татуировки На ръцете на двама от тях забелязах нещо, което не бях виждал досега – йероглифи. Попитах ги какво означават те. Отговориха ми: „Надежда“. Тези две момчета търсеха надеждата чрез китайските йероглифи, не чрез американската мечта.

Нещо става, и то не само у нас. Тези дни се появи информация за това, че в Африка, където Китай се е превърнал в най-мощната икономическа сила, даваща тласък на развитието на континента, върви много бързо разпространението на китайския език като нещо, което трябва да знаеш, за да имаш успех. Интересно, досега се смяташе, че успех ще постигнеш, ако знаеш английски. Когато питат африканците защо са решили да учат китайски, те отговарят: „От там идват повечето неща. Ако влезеш в американски или британски хипермаркет, повечето стоки са китайски.“ Друг изучаващ китайски заявява: „Днес повече хора говорят китайски отколкото някакъв друг език.“ За повечето хора в Африка Китай е станал символ на икономически успех и способността да говориш китайски се вижда като сигурен път към успех в живота. Затова и броят на африканците, учещи се в китайски университети се увеличава и Поднебесната империя се превръща в най-популярната дестинация за обучение в чужбина. Това се стимулира и от китайското правителство, което да края на 2018 година ще раздаде около 30 000 стипендии за африканци, учещи в Китай (1).

Тези дни американците честваха националния си празник, развявайки американски знамена. С едно уточнение обаче – повечето от тези знамена са внос от Китай. И не само това. Знаех досега, че българските знамена, които се размахват на всякакви патриотични събития, както и мартениците ни се правят в Китай. Знаех, че китайски фирми правят и фанелки с образа на Путин, разпространявани у нас, и не само у нас. Но не знаех и много ме досмеша, като видях че и американците не биха могли да си направят предизборна кампания и протестен поход без китайците. Тръмп се тупа по гърдите, че ще направи отново „Америка велика“. Символ на това величие са американските знамена, които се развяват по сгради, празници, държавни паради и пр. Тези знамена не са правени обаче в Америка. Американците вече и знамената, които размахават, обяснявайки  колко са велики, не си шият сами, а им ги дават китайците. Нещо повече, китайската фабрика, която е шиела знамената за предизборната кампания, с която Тръмп стана президент, е наета отсега да прави знамена за неговата  и през 2020 г. Тя можела да произвежда дневно по 100 000 знаменца на различни страни в света. Досега в САЩ вдигаха врява, че Путин се бил намесил да изберат Тръмп, но се вижда, че и без китайска фабрика да му прави американските знамена той не може да мине. За това обаче противниците му не вдигат врява, защото същата фабрика е продала на демократите знамената за предизборната кампания и на Хилъри Клинтън. От всяко знаменце китайците са печелели по 1 долар. Така се оказва, че от това, че американците искат да правят Америка „Отново велика“ пак китайците печелят (2).

Проблемът е, че китайците идват не само със знамената в САЩ и в България, както и в много други страни в света. Не само с чесъна, който като стотици други български продукти затрихме,  ликвидирайки селското стопанство с ентусиазирани ревове „Днес е един велик ден за българската демокрация“. С ликвидацията на какви ли не български продукти в името на „българската демокрация“ и нашите демократи помогнаха за това китайците да идват и да внасят днес какви ли не неща у нас. И не само у нас. САЩ внасят повече високотехнологична продукция от Китай, отколкото изнасят. Нищо че се жалват, че китайците им крадяли технологиите. Изобщо китайците идват! Мислете му!

(1) Van Den Heever, Claire. “It started as hype”: Chinese spreads fast in Africa as language of success, http://africanarguments.org/2018/06/25/started-hype-chinese-spreads-fast-africa-language-success/, 25.06.2018

(2)  Chan, Tara Francis. As Trump targets trade, a Chinese factory says its been hired to make flags for Trump’s 2020 campaign, In: Business Insider, http://www.businessinsider.com/chinese-factory-says-its-making-flags-for-trump-2020-campaign-2018-7?utm_content=bufferdce8f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer-bi, July 5, 2018; Breidenbach, Michael D. Raising the American Flag Made in China, In: The Atlantic, https://www.theatlantic.com/technology/archive/2018/07/raising-the-american-flag-made-in-china/564293/?utm_campaign=the-atlantic&utm_term=2018-07-04T13%3A00%3A30&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=edit-promo, July 4, 2018

 

 

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…