АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Успелите българи

Анна Пашова-Такър - 01 август 2018

Където и да сме по света винаги ще се радваме тогава, когато четем или гледаме репортажи за успели българи. Така се случи с мен. Седя си в къщи и надничам през телефона си да чуя или видя нещо за успели българи някъде по света. След като изгледах и прочетох много материали попаднах на един репортаж, който представя един успял българин – Ивайло Пенчев. Нищо не бях чувала за него преди това. Нищо не знаех за бизнеса му. Впечатли ме с непринуденото си поведение. Не е от „летящите“ хора. Той признава пред камерите, че на базата личен опит е достигнал до извода, че България не е лошо място за бизнес като се имат предвид административните трудности в САЩ, Франция, Германия и други страни. На базата на своите контакти и личен опит в реална бизнес среда той си е извлякъл много поуки, които са актуални за всички, които искат да започнат бизнес и да бъдат предприемачи.

Като икономист, който го чешат ръцете и езика си позволявам да изложа и доразвия неговите поуки, така че да бъдат достъпни и полезни за всеки.

Първата, най-важната поука от реалния живот е да слушаме хората, които разговарят с нас. И това слушане да бъде градивно, а не деградивно. Какво имам предвид? Когато слушаме някой, да не го критикуваме в мислите си и да търсим негативите на това, което чуваме. Напротив, слушайки някой ние да мислим за няколко допълнителни начини чрез които тази идея може да бъде доразвита.

Не давайте съвети на хора, които не са ви ги искали. Те няма да ги оценят дори и да са креативни. Хората не са свикнали да оценяват безплатни добронамерени съвети.

Преживяното, поуката, е най-добрият съвет. Смрадливата поука е най-добрият учител. Казвам го от личен опит. Когато си паднал, когато си се намазал от главата до петите в калта. Изправянето, почистването и продължаването с гордо изправена глава е най-сладкият урок.

Мотивацията. Да си наясно какво искаш от живота е от изключителна важност за това да бъдеш успял човек. Мотивите на всеки са различни. За едни – да работят в екип, за други да изкарат пари, за трети да избият комплекса си на малкия човек. Според мен повече от 90% от успелите хора са с мотив да преодолеят комплекса на малкия човек. Нека надникнем в историята – Хитлер, Ленин, Путин…

Онзи, който иска да се хареса на всички е човекът без самочувствие. Прави всичко, за да бъде харесван и накрая плаща висока цена за това. Няма пари, тъй като е похарчил доста от тях за неща, за да се хареса на някой. Грешка.

Прави каквото искаш пък да става каквото ще. Това е девизът на успелия предприемач. Смелостта е най-важното качество за успеха.

Отбягвайте т.нар. „отровни хора“. Те са хората с две лица, които са на някаква ключова позиция и обичат да контролират всеки чрез подчинение.

Ако обичаш някого, можеш да го промениш. Обичайте хората, с които живеете и работите. Само така бихте ги накарали да се променят в позитивна посока.

Не наранявайте хората, не ги наказвайте за техните грешки. Прощавайте им. Това е най-доброто отмъщение.

Не влизайте в битки. Влезеш ли в битка винаги ще излезеш ощетен, дори и да си победител.

Бягайте от хората, които не ви обичат. Няма човек, който не ви обича и да направи нещо хубаво за вас.

Доверието е един от най-важните капитали. Доверявайте се. Ако искаш да растеш и да успееш, доверявай се. Ще губиш, ще падаш, ще ставаш, но само така можеш да успееш. Това е реалният живот.

Хората, с които живеете и работите трябва да имат желание да бъдат с вас.

Благотворителността в обществото е свързана с чувството на вина. Това е така. Участвах и участвам в много благотворителни кампании. Наистина е чувство за вина. Признавам си.

Накрая искам да завърша своята позиция с мисълта „Мисли добро, прави добро и ще бъдеш добре.

Надявам се хората, които прочетат тази моя позиция да извлекат своите поуки от живота и да продължат напред с гордо вдигната глава на позитивно променили се хора.