АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Чиста демагогия

Георги Георгиев - 01 август 2018

„Съгласни ли сте за членство в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?“ Това е въпросът, на който през септември македонските граждани трябва да отговорят с „да“ или „не“ по време на референдум, който уж е за приемане или отхвърляне на новото име на страната – Република Северна Македония.

Ако сте се питали някога как звучи чистата демагогия, тя звучи точно по начина, по който сте прочели горния въпрос. Какво означава така формулираното питане, освен обвързване на естественото желание на македонците да живеят по-добре чрез членството им в ЕС с унизителната промяна на името на страната, която се прави само и единствено, за да я набутат в НАТО.

Архитектът на този въпрос е министър-председателят Зоран Заев. Той явно е смятал, че ако формулира въпроса на референдума простичко: „Желаете ли Република Македония да промени името си на Република Северна Македония“, шансовете му за успех са щели да бъдат по-малки. Затова и прибягва към тази йезуитщина, която по-скоро го разкрива политически като американско мекере, отколкото като държавник. Ролята на моркова пред македонското магаре в случая я играе членството в ЕС, но точно това е най-несигурното в сметките на Заев.

Зоран Заев дойде на власт с изключителна подкрепа на САЩ и част от европейския политически истаблишмънт. Неговата задача бе да вкара Македония в НАТО. Страната няма нужда от това, никой няма да я напада отвън. Заплахата за целостта й е от съвсем друг характер и, ако албанците решат да я разпарчетосат, никакво НАТО няма да спаси Македония. Членството на страната в алианса е необходимо само и единствено на САЩ – един път, за да покажат, че все още има живец във военния съюз, и второ, за да продължат с изграждането на антируския пояс, разсичащ в представите им Европа на две. За такава цел, дето се вика, всички средства са оправдани, нито е грях да измамиш, нито да станеш за посмешище, като си смениш името на държавата, нито ти тежи, че разделяш нацията.

Източник - в. Дума