АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
В Румъния е в ход вътрешно противоборство с геополитически измерения

Валентин Радомирски - 15 август 2018

„Румъния следва пътя, по който върви цяла Европа – партиите на статуквото се изчерпват. Магията на Лаура Кьовеши, разпространявана от редица издания у нас и на запад, се изчерпи  от миналата година досега почти напълно след разкритията, че е подписвала противоконституционни секретни протоколи със службите за сигурност, на базата на които са били подслушвани 6 милиона души в Румъния“. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ бившият български посланик в Румъния и външнополитически наблюдател Валентин Радомирски. По думите му, в момента в Румъния се води много остра вътрешнополитическа борба, в която се намесва и геополитически вектор.

„Румъния, след зиг-загите в ситуацията в Турция, се оказа един от основните стълбове в организирането, заедно с Полша, на една нова линия, един нов кордон срещу Русия и китайското настъпление към Европа. Така че тя е особено важна страна в геополитическите планове на редица чужди сили“.

Протестите в Румъния не бяха внезапни, беше известно, че румънската диаспора се готви за тях. Имаше доста сведения, че те се организират през социалните мрежи, имаше обвинения, че се организират и от други сили, посочи Радомирски. Той припомни важния принос на румънската диаспора в избора на сегашния президент Клаус Йоханис:

„Ако не бяха гласовете на диаспората, той нямаше да бъде президент. В последния момент той взе преднина пред своя опонент и спечели мястото благодарение на гласовете от чужбина“.

Валентин Радомирски подчерта голямата подкрепа, с която управляващите социалдемократи се ползват вътре в страната:

„И това доведе до техните действия, понякога близо до рамките на позволеното от демокрацията, но им даде възможност да работят срещу т.нар. от тях „паралелна държава“, която се олицетворява според тях от президента, службите за сигурност, Агенцията за борба с корупцията, докато неин шеф беше Лаура Кьовеши, и някои медии, които са поддържани от олигарсите“.

Радомирски разположи случващото се в Румъния с в контекста на нова за Европа тенденция:

„В резултат на вътрешнополитическите търкания в САЩ се вижда, че социалдемократите например се придържат към една политика, която провежда Тръмп. Те всъщност са втората страна, която взе решение да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Доказателство за това е и визитата на министър-председателката на Румъния в Израел и организирането през октомври на съвместно първо заседание на двата кабинета – израелския и румънския. Нещо, което срещна отпора на президента и групираните около него сили, които защитават друга линия – линия, която, общо взето, защитава Европа, която в момента е контролирана главно от ЕНП“.

 

 

Източник - Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…