АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За трюфелите, културата и класовото мислене

Юрий Борисов - 23 септември 2018

Днес, на  23 септември, в град  Угърчин приключва третият по ред „Трюфел Фест“. Цената на черния трюфел  варира от 40-50 лева за килограм до 10 хил. лв. в зависимост от вида и сезона. В България с беритба на трюфели се занимават около 10-15 хиляди души.

99.9% от черния трюфел се изнася за чужбина, главно за Италия. Цветозар Мичевски, собственик на фирма, която изкупува и изнася трюфели, дава следното обяснение:  „Това е така, защото още нямаме културата да ги консумираме и да ги приготвяме“ (1).

Тъй като напоследък направо ми бодат очите обяснения на нещата от живота с общочовешки и общоцивилизационни причини, започвам да си ги отбелязвам с подчертаване. Давам пример: бедността в България често се обяснява с ниската квалификация на наемните работници, като че ли няма никакво значение съвкупният капиталист какъв дял от принадената стойност присвоява. Като че ли няма никакво значение защо нашенци масово берат портокали в Гърция или мият задниците на престарели германски баби. Тук дори не поставям въпроса поради каква културна причина професорите в БАН трудно могат да взимат по-голяма заплата от една чистачка в банка.

Та по въпроса с трюфелите. Разбрахте ли защо българите не консумираме трюфели? Защото още нямаме тази КУЛТУРА, казва бизнесменът Мичевски. Нямаме и КУЛТУРА да ги приготвяме. Оттук следва, че когато тази култура навлезе в домовете ни и в душите ни, ние вече няма да изнасяме 99,9% от трюфелите, защото ще си ги ядем. Това, че един килограм трюфели може да струва колкото една годишна минимална, пък и дори средна заплата, няма значение. Представям си как пенсионери с пенсия от 350 лева са се наредили на опашка и кротко чакат да си купят по един килограм трюфели от 50 лева.  Важното е да добием трюфелска култура. Тук смазващата бедност на поне една трета от българите няма значение. Тя нищо не обяснява. Културата обяснява нещата. В Италия имат такава култура, в България все още я нямаме.

Ще каже някой: „Хайде, стига с тези обществено-класови превземки! Нямали били българите пари! А това, че спестяванията на населението българско през последните три  години се увеличават с по 6 млрд. всяка година и надхвърлят вече 73 млрд. лева, нямане ли е?“ На любителите на менюто „свинско със зеле“ просто трябва да се припомни, че 70% от българите нямат спестявания. Това един културен човек трябва да го знае, след като ще си ги обясняваме нещата с културата!

(1) https://www.economic.bg/bg/news/10/sezonat-za-lovtsite-na-byal-tryufel-v-balgariya-shte-bade-dobar.html

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…