АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Защо скриха от съдебна отговорност главния виновник за погрома на КТБ

Кольо Парамов - 28 септември 2018
Кольо Парамов
Кольо Парамов

Преди два месеца започна четенето на обвинителния акт за КТБ в Специализирания съд в София, четири години след погрома на банката. Експертите уточняват, че в този процес – само четенето на акта може да продължи до 10 месеца. Натъкваме се на парадокс, който не се е случвал в България. Процесът, който се води в момента, напомня и може да задмине Лайпцигския от 1933 г. Може обаче да се окаже, че новият Маринус ван дер Любе няма да е Цветан Василев, който в процеса би разкрил за втори път истината за КТБ. Затова, неслучайно предупредих в средата на юни – 2014 г. Понеже става дума за дублиране на Лайпцигския процес, говорим за прераждането му през 2018 г.  но за КТБ. Сравнението би се оказало твърде вярно, защото в „палежа“ на КТБ участва

държавата в лицето на Националната банка,

на парламента и на правителството на Пламен Орешарски. Както и екипът на Главно следствено управление и Главна прокуратура.

Тепърва ще стават ясни фактите – кой е инициирал и организирал „пожара“ на КТБ, от който България загуби много ценни пари и важно време! Непременно трябва да се разкрият илюзиите на БНБ към подмяната на виновника за КТБ. Съдебният процес, като част от прехода, да разкрие връзките на висшите банкери в държавата и тяхното участие в срутването на банката.

Софийският съдебен процес от 2018 г. трябва да разшири обсега на привлечените лица към онази съответстваща наказуемост за проявен умисъл, пропагандна подготовка и за целевото блокиране на банката.

Абсурдно е главните виновници да са само в ръководството на КТБ. Отхвърлянето на отговорност от шефовете на БНБ за деконструторирането на целия банков надзор, за подмяната на стила и методите към отделните търговски банки е престъпно. Този управленски подход на БНБ е свръх наглост към държавата ни в този момент. Ние се готвим усилено да приемем еврото и да стабилизираме статута си на страна, в която светът да има доверие. Но това не може да стане заради грандиозния пропуск на БНБ за оценката на „чистите“ финансови операции, които са „огромният“ претекст за фалита на КТБ.

Защо обаче не е задържан винопродавецът и бивш шеф на БНБ Иван Искров? Той най-добре би обяснил какво разбира под „чисти финансови операции“. Може най-добре да направи пред Софийския процес анализ за работата на собствениците на банките в България. Нека да каже, дали има вредни практики и как в надзора и в управителния съвет на БНБ са ги продуцирали „едни, а не други“ лица, въздействано ли им е, и по какъв начин? Тези въпроси за изграждащия се нов български капитализъм са много важни. Днес ние

констатираме вредите и наглостта на олигарсите

БНБ, като институция на „големия катинар“ трябва да пази равновесието перфектно и да не допуска никакво елементарно съмнение!

20 години, след установяването на Валутния борд, все се промъква съмнението. В началото за шеф на борда бе назначен един „рядък мечтател“, който беше „турист“ по призвание. Той така и не разбра защо България въведе Валутния борд. Мартин Заимов обиколи света и след 60 месеца разбра, че бордът не е за неговата снага и напусна сам, но България загуби много.

Новите началници на Валутния борд установиха уж добра практика, но завършиха с лош край – фалираха КТБ! Така ли им беше разпоредено – и досега не се разбра отговорът на този комплициран въпрос. Защото в него е заровена цялата истина. Абсурдно е през март 2014 г. в Лондон шефовете на Българския валутен борд да убеждават облигационерите, че КТБ е перфектната банка, четвъртата в ранглистата на България, а след 75 дни – да я фалират! Тези действия в сложната ситуация и голямата интрига около фалита на КТБ говорят твърде лошо за управленския елит на БНБ. Националната ни банка не е детска градина и 140 години не са се случвали толкова наивни процеси. Добре че Атанас Буров не е жив, за да ни попита „докъде сме я докарали“!

Преди няколко дни главният ни прокурор Сотир Цацаров заяви, че случаят с Цветан Василев се бави, защото има друг тип влияние, което е различно от нормалното. Според него имало политическа намеса. Ако това е истински и осмислен факт, то наистина Софийският процес от 2018 г. ще придобие същинската си характеристика. Ако бяха убили Цветан Василев, нещата щяха да бъдат далеч по-прости.

Времето лети и трябва да помислим и за нещо друго. Голямата ни бедност ни тика към европейските пари. Трябва да се привържем към еврото, за да тушираме приближаващото напрежение. За да влезем в „еврото“ ни трябва перфектна БНБ. Може обаче да се окаже, че няма да имаме шанса за чакалнята на ЕРМ 2. Всякакви илюзии в Националната банка трябва да бъдат изкоренени!

Не можем да заменяме виновника за КТБ с дубльори

Те са работили така, както не им е забранявал законът. Организаторите на Софийския процес, който започна през 2017 г. за КТБ, трябва да знаят, че както Лайпцигския процес от 1933-1934 г., е исторически парадокс на огромна цена за бъдещето на държавата. Ако някои смятат да припишат всичко вредно само на Цветан Василев, са се излъгали доста. Оказва се, че Василев е бил доста напредничев в инвестиционно отношение. Иначе, тези, които го „окрадаха“, нямаше и какво да присвоят. Тази огромна загуба не е сътворена заради това, че Цветан Василев е откраднал парите и ги е пратил в офшорки по света, а заради неговата индивидуална инвестиционна схема. Тя е гарантирала друга норма за печалба на банката, а това отваря дълбоко очите на гравитиращите политици около него. Така започна и завърши пожарът в КТБ, защото нямахме истинска БНБ. Нямахме реципрочност в държавните ни отношения. Имаме само злоба, наглост, завист и безвремие на шепа слагачи, които пожелаха Цветан Василев да го няма на банковия тепих, но и в съдебната зала. Но те не помислиха, че спестителите ще загубят повече от 2 млрд. лева. Че губи фондът, а държавата – повече от 3 млрд. лева. Че България няма да бъде допусната до еврото. Проблемът не е в Цветан Василев, а в БНБ.

 

 

Източник - Factor.bg
Кольо Парамов
Кольо Парамов е финансист и политик. Роден  е на 2 август 1954 г. Завършва средното си образование в търговската гимназия в гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономическа география“, с втора специалност „Философия“. В периода 1989–1991 г. завършва пълен преквалификационен курс по Международни икономически…