АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Франсис Фукуяма: „Социализмът трябва да се завърне“

Васил Проданов - 17 октомври 2018

Франсис Фукуяма стана знаменит през 1989 г., обявявайки, че либералната демокрация е най-висшето състояние на човечеството, своеобразен „край на историята“. Не може да бъде измислено нищо по-добро от нея, след като съветският държавен социализъм започна да се разпада. Всички трябва да станем „демократи“ и ще живеем в райското блаженство на идеалното общество. Тогава това стана евангелие на  новопоявилите се политици, преродени от социалистически човеци в либерални демократи в България и в останалата част на Източна Европа.

Самият Фукуяма е роден през 1952 г. в Чикаго в семейство на американизирани японци, чиито родители са дошли в Америка през 1905 г., но не знае японски и възприема себе си като американец. Завършва политическа философия, работи известно време в американската администрация. Книгата му, с която обяви, че не комунизмът, а либералната демокрация и капитализмът са най-висшето състояние на човечеството, бе преведена на десетки езици и бе една от най-продаваните работи по политическа философия в историята.

Две десетилетия по-късно обаче Фукуяма започна да говори, че всъщност Америка се управлява от олигархия и от 1 % най-богати, а китайските политици вземат по-рационални икономически решения от американските. А след избирането на Тръмп написа статия, в която бе песимистичен за бъдещето на Америка.

Вчера, в последния брой на списание „Ню Стейтсмън“,  той отиде още по-нататък, заявявайки, че „Социализмът трябва да се завърне“ и да започне да преразпределя произведеното в обществото, за да се премахнат огромните дисбаланси в доходите и богатството в съвременните общества. Според него периодът в развитие на обществото, започнал с Рейгън и Тачър, основаващ се на идеята за изгодата от нерегулираните пазари, в много отношения имаше катастрофални следствия“.

И още нещо, което лидерите на ПЕС и повечето от неолиберализираните леви партии не смеят да кажат: струва ми се, че определени неща, казани от Карл Маркс, се оказват верни. Той говори за кризата на свръхпроизводството…за това, че работниците обедняват и няма достатъчно търсене на произведеното от капиталистите.

Фукуяма се тревожи от възможностите за американо-китайска война и смята, че трябва да сме много глупави да я изключим. Размишлява за сценариите, при които тя може да започне, и смята, че това може да стане след ескалация на локален конфликт.

Франсис Фукуяма

Какви времена дойдоха. Гуруто на либералната демокрация иска завръщане на социализма и трепери от възможна американо-китайска война. Явно, нищо не е вече каквото беше. Светът  става друг. Франсис Фукуяма говори по-ляво от лидерите на много от системните леви партии. Иска социализъм и хвали Маркс.

След като и Фукуяма започна да говори неща, немислими довчера за неговата уста, светът очевидно ще става друг. Тепърва ще има нови прераждания, визии, очаквания, мечти на милионите хора.

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…