СЪБИТИЯ > Новини
Честит рожден ден, Джеки!

17 октомври 2018
Днес големият български киносценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн отбелязва своя 96-годишен юбилей! Да му пожелаем здраве и още много успехи!

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в гр. Пловдив. На 16-годишна възраст влиза в РМС. Бил е партизанин, ръководител на бойна група, има смъртна присъда.

Завършва кинодраматургия във ВГИК, Москва. От 1950 г. е сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА.  Автор е на 50 сценария за игрални, документални и анимационни филми, произведени в България, Германия, СССР, Гърция, Китай, Виетнам, и на романната трилогия “Петокнижие Исаково”, “Далеч от Толедо” и “Сбогом, Шанхай”. Сред най-известните му екранни произведения са „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“.
През 70-те години по покана на немската телевизия ARD прави документална поредица за войната във Виетнам. Филмът му „Звезди“, заснет през 1959 г. от режисьора Конрад Волф, е удостоен със Специалната награда на журито в Кан.
 
Член на Комитета за защита на гр. Русе. Един от 12-те интелектуалци, поканени от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г. Участник в Кръглата маса от квотата на БСП. 1990 г. – депутат в 7-ото Велико народно събрание с листата на БСП.
Носител е на орден „Стара планина“ и на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“, създаден от генерал Де Гол за принос в антифашистката съпротива.