АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Боян Дуранкев: По брутен продукт на човек от населението България ще продължи да изостава

Боян Дуранкев - 29 октомври 2018

„През последните стотина години всеки бюджет е по-добър и все по-добър и може да се твърди, че бюджетът за 2019 е по-добър отколкото за 2018 – съмнения не може да има. На фона на 2018 година следващият бюджет е по-добре обоснован и по-богат.“ Това заяви в предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев:

„Дори по едно той започва постепенно да доближава средноевропейските и западните тенденции – това е все по-големият дял на преразпределение чрез държавата. За догодина са планирани 38%, докато в другите европейски страни е 45-50%. Тоест, започваме да приличаме на нещо по-европейско.“

Големият въпрос според икономиста обаче е „дали това е бюджет, който позволява да се реализират вопиющите задачи пред страната“, сред които ликвидирането на бедността, а отговорът по думите му е „за съжаление, категорично не“. Проф. Дуранкев вижда една от причините за това в заложения прогнозен темп на растеж, който  е по-нисък от световния и европейския. „България по БВП на човек от населението ще продължи да изостава от останалите европейски страни“, смята Дуранкев.

Според него предложеният бюджет за 2019-а не дава отговор на въпроса „ще се промени ли огромното подоходно разслоение, ще се промени ли данъчната система по някакъв по-категоричен начин“. Неравенството в България ще продължи и ще е най-голямото в Европейския съюз, допълни Боян Дуранкев.

„Май се оказа, че старата теза за качествено нов икономически растеж трябва отново да я извадим „изпод миндера“, обобщи той и допълни, че „на останалите лидери на европейските страни и през ум не им минава плосък данък, да оставят огромни количества средства при най-богатите“.

„Какво се оказва? Имаме таван на пенсиите, но нямаме таван на заплатите./…/ Проблемът е, както казва Джон Кенеди – за да опазим малцината богати, трябва да спасим мнозинството бедни. Да няма бедни. Но това е теза на Джон Кенеди. Тук няма управление от този тип. Явно спасението на давещите се остава, за съжаление, точно както в продължението на знаменитата фраза“, коментира икономистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник - БНР, "Хоризонт", "12+3"
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…