АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Думи за Деня на будителите…

Ваня Добрева - 01 ноември 2018

С респект и удоволствие  поздравям с днешния светъл празник всички съвременни български будители – учителите, писателите, преподавателите в университетите, журналистите, учените, всички хора на духа!

Известно е, че в края на 1922г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, внася предложение в българския училищен календар да бъде въведен един нов празник – на будителите. Годините са тежки. България е жестоко наказана след Първата световна война заради авантюрите на Фердинанд и послушните му правителства с отнемането на български територии и налагането на жестоки контрибуции.

И още по-страшно, българският народ се прощава с възрожденската си цел българските територии да бъдат обединени, а нацията да бъде единна. Лекомислието на властниците, несъобразяването им с обществените настроения и надежди, така показва българският ни опит през Първата световна война,  ражда безпътица и разединение.

Ширещата се бедност, но и обезвереност, намаляваща човечност и разбирателство в онези следвоенни години, посочват редица автори във връзка с идеята за празника на будителите, е причината да се потърсят  истинските духовни устои на нацията, да се въздродят онези изконни български ценности, които съставляват наследството на великите възрожденци… И така, по примера на началните години на ХІХ век, в българското училище след Първата световна война, навлизат образите на светите братя Кирил и Методий, на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Неофит Рилски, братя Миладинови, Дори Чинтулов, Георги Раковски, Петко Славейков, Добри Войников, Васил Априлов, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Марин Дринов, Иван Вазов. Разкрива се неповторимостта на тяхното дело, а литературната и обществената им дейност се изучават като образец на национална памет и достойнство, като основание за национална гордост и възпитание в патриотизъм.

Будителят се утвърждава в националната култура като фигура на действения човек – учител, писател, журналист –  който не се примирява с роболепието, с робските привички, с чуждопоклоничеството, с конформизма, с погазването на националната и социалната чест, с пренебрегването и обругаването на българския език и българската култура, със съзнателното изопачаване и принаписване на историята. Будителят смята за свой дълг да сочи кривиците, да подготвя народа за творчество и подем…

Омарчевски и правителството избират за Ден на будителя 1 ноември – ден на българския светец Иван Рилски. С надежда, че потомците ще опазят скрижалите на българщината, въпреки историческите трудности и предизвикателства.

А днес…Днес, от програмите по литература и история отпада знанието за националната култура. Днес добре платени от чужди фондове „проповедници” завладяват медии и социални мрежи, за да отродяват българските ученици, но и за да изкопаят пропаст между тях и българските възрожденци.

Българските ученици ще завършват отделните етапи на образованието си без да имат устойчиви и правдиви знания както за основаването на България, така и за приемането на православието от княз Борис І, за създаването на азбуката от св. братя Кирил и Методий, за делата на българските владетели хан Аспарух, хан Крум, цар Симеон, както и на царете Асен и Петър, Калоян, Иван Асен ІІ, Иван Александър или Иван Шишман и др. Те няма да научат нищо или почти нищо за Паисий Хилендарски, Софроний Врачански,  Васил Априлов, Георги Раковски, Петко Р.Славейков, Добри Войников, Васил Друмев, Любен Каравелов.

Наскоро ми попаднаха данни от проучване на Световния икономически форум. Според тях България заема 12 място по образованост на възрастното си население (над 60-годишна възраст) и 81-во място – по образованост на младото си поколение (от 18-до 21 годишна възраст). Към тази статистика ще добавя и известния факт, че до десет години българският етнос ще загуби лидиращата си роля в националния живот.  Т.е., до няколко десетилетия съществуването на България вече ще е под въпрос. И на фона на тези обективни факти, протичат процеси, и то щедро финансирани отвън, на национален нихилизъм и обезбългаряване…

Снощи по улиците на София се виждаха групи млади хора, съпроводени от деца, облечени като вещици, вампири, скелети и страшни чудовища. Носеха тикви и гръмко се шегуваха. Започваха празнуването на Хелоуин.

А иначе. Днес е Денят на българските будители…

 

 

 

 

 

 

Ваня Добрева е изследовател на българската литература и култура, публицист и политик. Доктор на филологическите науки, професор. Родена е на 20 юли 1965 година в град София. Завършила е НГДЕК „Константин Кирил Философ. През 1990 година се дипломира като магистър по „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През…