АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Бюджет 2019 – пак бедните носят богатите

Даниела Пенкова - 12 ноември 2018

Как уж „щедрият“ бюджет на Борисов всъщност за пореден път прехвърли данъчната тежест от богатите към бедните:

  1. Рязко увеличение на данъка върху старите автомобили с 30%. Извинението е, че те замърсяват повече. Да го пита човек защо тогава увеличението е за всички автомобили над 15 години, без оглед на това дали са с катализатори (Евро 3, 4 и т.н.) или са с газови уредби (всеки автомобил на газ замърсява в пъти по-малко дори от най-новите бензинови и дизелови двигатели). Явно е, че тук се удрят просто бедните, които не могат да си позволят нови автомобили, и увеличението на данъка няма нищо общо със замърсяването.
  2. Данък върху собствеността се плаща само върху автомобили и жилища, включително основното. Ако собствеността се изразява в акции или облигации, то върху нея не само че не се плащат данъци, но дори се опрощава част от данъка върху доходите, които ви носят под формата на дивиденти и лихви. Ще дам пример: Ако притежавате жилище, ще плащате данък собственост, но ако го продадете например за 100 000 лева и си купите с тях акции, няма да плащате никакъв данък собственост. А данъкът върху доходите от тях няма да бъде 10%, какъвто плащаме всички, а 5 или дори 0%. Нали се сещате кои хора притежават акции и облигации? Не сте вие.

Освен това ще дам пример с Италия, където основното жилище е освободено от данък, освен ако не е „луксозна вила или къща“. При нас дори не се говори за подобна възможност.

  1. За пореден път не беше премахнат максималният осигурителен доход, нито беше вдигнат на 10 пъти минималната работна заплата, както беше обещано при въвеждането му. Вместо това се вдига само на 3000 лв (от 2600, какъвто е сега), което е смехотворно малко и означава, че осигурителните фондове ще продължават да се пълнят от доходите на бедните, а не на богатите.

Една бърза сметка: Ако получавате от минимална заплата до 3000 лв, в осигурителните фондове ще вкарвате 32,7% от доходите си, ако обаче получавате 10 000, ще вкарвате във фондовете само 9,81% от доходите си, а ако получавате 50 000 (някои получават и повече!), ще вкарвате 1,9%! Чисто регресивен данък, досущ като при феодализма, когато богатите не са плащали данъци!

  1. За пореден път се вкарва „плосък данък“! Тук някой може да каже, че плоският данък е вкаран от Тройната коалиция между БСП, ДПС и Царя. Но нека поясним, че данъчната система всъщност се приема с всеки един бюджет, тоест ВСЯКА ЕДНА ГОДИНА се решава какви да бъдат данъците върху доходите! Това означава, че плосък данък у нас е въвеждан веднъж от правителството на Станишев, веднъж от Орешарски и 9 пъти от Борисов! С което вместо да сме в компанията на развитите страни, които до една имат прогресивна данъчна система, си оставаме в чудната компания на Киргизстан и Монголия. Тъй де, защо богатите да плащат данъци, като си имаме толкова много бедни, готови безропотно да плащат вместо тях?
  2. За пореден път бяха обложени с данъци доходите на най-бедните. Не беше въведен необлагаем минимум, който съществува във всички страни, а имаше и у нас до 2008 г.!
  3. За пореден път не беше прието нулево или поне по-ниско ДДС за основни храни и продукти, каквото има във всички нормални страни. На кого му пука за бедните?
  4. На фона на всичко това правителството позволява вдигането на цените на отоплението, тока, горивата, застраховките и т.н. Живеем в пазарен рай!

Мога да ви говоря за феодалната ни данъчна система още много, но засега само ще отбележа, че дори само първа, втора и пета точка изяждат тъй рекламираното „щедро“ увеличение на минималната заплата.

Не е ли върхът на демагогията да ти подават с едната ръка, а да ти взимат дори повече с другата?

Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…