АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Да помогнем на банките!

Юрий Борисов - 30 ноември 2018

„Печалбата на банковата система в края на октомври е 1,379 млрд. лв., докато година по-рано тя беше 1,001 млрд. лв. Това сочи ръст на годишна база от над 37,7%, показват изчисленията на Investor.bg.“ На такъв ръст на печалбата може да завиди всеки бизнес. Икономиката расте (уж) с 3%, а печалбата на банковата система почти с 40%!

Сега ще им подскажа как да увеличат печалбата си още! Пред дни направиха лихвите по корпоративните депозити отрицателни – т.е. една фирма, за да държи пари в банка, трябва да си плаща като на трезор. Съветът ми е да направят отрицателна и лихвата по спестяванията на населението, стига сте го глезили! При над 60 млрд. лв. спестявания 0,5 % е над 300 млн. лв. Мен това изобщо няма да ме разстрои – аз пари в банка да сложа не успявам. Кои могат в големи количества, си знаем.Само да не прекаляват, че да не избягат парите в чужбина! Както скоро каза Радоствет Радев, това че бягат бедни е нещо естествено. Лошо било ако богатите започнат да бягат!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…