АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Боян Дуранкев: 4/5 от работническата класа във Франция подкрепят „жълтите жилетки“

Боян Дуранкев - 10 декември 2018

Странно е, че в България всичко онова, което се случва в Париж и в другите френски градове се представя като стихийно явление, докато от 20 ноември т.нар. жълти жилетки изпратиха 42 искания до медиите и до депутатите, които са много сериозни. Това обясни в интервю за предаването „Нещо повече“ икономистът проф. Боян Дуранкев и открои някои от основните искания на демонстрантите, които в момента се ползват с подкрепата на 4/5 от работническата класа във Франция:

„Заплатите на всички французи, както и пенсиите, и помощите трябва да се индексират непрекъснато с индекса на инфлация. Освен това – цените на газа и електроенергията са се повишили благодарение на приватизацията и затова те трябва да станат обществени, а тогава цените ще паднат значително. Има и искане за по-прогресивен данък върху доходите“.

„Те настояват и по-големите компании да плащат по-големи данъци, а малките – по-малки, докато в момента тези, които са големи – те избягват данъци. Искат също така пари да има като, например, се формира максимална заплата на 15 000 евро и тогава ще има повече пари за по-бедните“, добави проф. Дуранкев.

„Те имат конкретни предложения, а и освен това от миналия месец правителството във Франция започна да отговаря на някои от тези неща и започна да коментира какво е възможно да се направи“, подчерта икономистът:

„Вероятно ще се стигне до едни преговори, при които очаквам не 10-годишен период, както беше казал Макрон, а в рамките на първия му мандат да станат промени, които да доведат до по-добри социални условия за по-бедните слоеве“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, "Нещо повече"
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на…