АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Франция – битката на интерпретациите е в ход

Юрий Борисов - 11 декември 2018

Макрон спечели отново любовта на французите“ е извела в заглавие наша електронна медия, обобщавайки данните от  проучване на OpinionWay, направено сред 991 французи веднага след речта на президента снощи. Завидна е солидарността между богатите, бих коментирал това заглавие.

50% от респондентите считат речта на президента за неубедителна. 45% смятат, че протестите трябва да продължат. Нивото на подкрепа на протестите на „жълтите жилетки“ почти не се е променила – 66%.

Медии регистрират из цялата страна квалификации като „глупости„, „блъф“, „театър„, „капка в морето„, „трохи„.  Ето и по-обстоятелствени оценки, които френските медии препредават, посочвайки имената, годините и професиите на техните автори: „Той се опитва да направи пирует, за да се изправи отново на крака, но можем да видим, че той не е искрен, че всичко е прах в очите.“  „Това е просто красива фасада, за медиите, някакви тривиални мерки, това изглежда почти като провокация.“ „Всичко това е кино, това не са мерки, които да се справят с проблемите в дълбочина.“  „Ние сме наистина гневни, връщаме се в битката.“ „За нас тази реч е глупост.“  (цит. по news.bg)

Та аз спокойно бих сложил  заглавието: „За французите речта на Макрон е провокация „ или още по-добре –  „Французите са гневни и се връщат в битката“

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…