АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Писмо на Бърни Сандърс до Боян Дуранкев

Бърни Сандърс - 05 януари 2019

Боян,

Джейн и аз, искам да се възползвам от тази възможност, за да пожелаем на вас и на вашето семейство много здрава и щастлива нова година.

От само себе си се разбира, че 2019 ще бъде ключов и важен момент за нашата страна и за цялата планета. Както знаете, между двете много различни политически визии има монументален сблъсък. Да не ви изнервяме, но бъдещето на нашата страна и на света зависи от това коя от двете ще спечели тази борба.

Лошата новина е, че в Съединените щати и в други части на света основите на демокрацията са подложени на тежка атака, тъй като демагозите, подкрепяни от милиардерите олигарси, работят за установяване на авторитарни режими. Това е вярно в Русия. Това е вярно в Саудитска Арабия. Това е така в САЩ. Докато много богатите стават още по-богати, тези демагози се стремят да ни придвижат към трибализъм и да противопоставят една група срещу друга, отклонявайки вниманието от реалните кризи, пред които сме изправени.

Добрата новина е, че навсякъде по цялата страна хората стават политически ангажирани и се борят. Те се застъпват за икономическа, политическа, социална и расова справедливост.

През последната година видяхме смелите учители, в някои от най-консервативните щати в страната, да печелят със стачки, докато се бореха за адекватно финансиране на образованието.

Видяхме нископлатените работници в Amazon, Disney и другаде да предприемат успешни борби за повишаване на заплатите си до жизнения минимум – най-малко 15 долара на час.

Видяхме невероятно смелите млади хора, които преживяха масови стрелби в училището си, но полагаха успешни усилия за по-добри закони за безопасност на оръжията.

Видяхме различни общности да се обединяват в борбата срещу масовото задържане и за реална реформа на наказателното правосъдие.

Видяхме десетки хиляди американци от всякакъв вид да излизат на улицата и да искат политиците да реагират на глобалната криза на изменението на климата.

Когато влезем в 2019 г., ми се струва, че трябва да наложим двустранна офанзива. Първо, трябва енергично да се заемем с лъжите, фанатизма и клептократичното поведение на най-безотговорния президент в съвременната история на страната ни. По всякакъв възможен начин трябва да се противопоставим на расизма, сексизма, хомофобията, ксенофобията и религиозната нетърпимост на администрацията на Тръмп.

Но борбата с Тръмп не е достатъчна.

Истината е, че въпреки относително ниската безработица, десетки милиони американци се борят ежедневно, за да запазят икономически „главите си над водата“, тъй като средната класа продължава да се свива.

Докато богатите стават по-богати, 40 милиона живеят в бедност, милиони работници са принудени да работят на две или три работни места, за да си плащат сметките, 30 милиона нямат здравна застраховка, всеки пети не може да си позволи лекарства, почти половината от по-възрастните работници нямат нищо спестено за пенсиониране, младите хора не могат да си позволят колеж или напускат училище, затънали дълбоко в дългове, достъпните жилища са все по-оскъдни и много възрастни хора намаляват задоволяването на основните си нужди, тъй като живеят от неадекватни социални осигуровки.

Затова нашата работа е не само да се противопоставим на Тръмп, но и да създадем прогресивен и популярен дневен ред, който да говори за реалните нужди на работещите хора. Трябва да кажем на Уолстрийт, застрахователните компании, фармацевтичните компании, добивната промишленост за изкопаеми горива, военно-промишления комплекс, Националната стрелкова асоциация и другите мощни специални интереси, че няма да продължим да позволяваме тяхната алчност да унищожава тази страна и нашата планета.

Политиката в условията на демокрацията не трябва да бъде сложна. Правителството трябва да работи за всички хора, а не само за богатите и могъщите. Тъй като следващата седмица се свиква нова камара и сенат, наложително е американският народ да се изправи и да поиска реални решения на големите икономически, социални, расови и екологични кризи, пред които сме изправени. В най-богатата страна в историята на света, ето някои (далеч не всички) въпроси, върху които ще се фокусирам върху тази година. Какво мислиш? Как можем най-добре да работим заедно?

Защита на американската демокрация: отмяна на решението за Citizens United (1), преминаване към публично финансиране на изборите и прекратяване на потискането на гласоподавателите. Нашата цел трябва да бъде установяването на политическа система, която да има най-голяма избирателна активност в света и да се управлява от демократичния принцип на „един човек – един глас“.

Да се вземе от класата на милиардерите: край на олигархията и растежа на огромните доходи и неравенството на богатството, като се изисква от богатите да започнат да плащат справедливия си дял от данъците. Трябва да отменим данъчните облекчения на Тръмп за милиардерите и да затворим пропуските в корпоративния данък.

Увеличаване на заплатите: повишаване на минималната работна заплата до 15 долара на час, установяване на равенство в заплащането на жените и съживяване на синдикалното движение. В Съединените щати, ако се работи 40 часа седмично, не трябва да се живее в бедност.

Да се направи здравеопазването основно право: гарантиране на здравеопазването за всички чрез програма Medicare-for-all. Ние не можем да продължим с дисфункционалната система на здравеопазване, която ни струва около два пъти повече на глава от населението, отколкото във всяка друга страна и оставя 30 милиона здравно неосигурени.

Преобразуване на нашата енергийна система: борба с глобалната криза на изменението на климата, която вече причинява огромни щети на нашата планета. По време на този процес можем да създадем милиони добри работни места, тъй като ще трансформираме енергийната си система от изкопаеми горива към енергийна ефективност и устойчива енергия.

Да се възстанови Америка: Да се приеме инфраструктурен план за 1 трилион долара. В Съединените щати не трябва да продължаваме да имаме пътища, мостове, водни системи, железопътен транспорт и летища в лошо състояние.

Работа за всички: в нашата страна трябва да се свърши огромна работа – от изграждане на достъпни жилища и училища, до грижи за нашите деца и възрастните хора. Преди 75 години Франклин Делано Рузвелт говореше за необходимостта да се гарантира на всяко работещо лице в страната добра работа като основно право. Това бе вярно през 1944 г. Това е вярно и днес.

Качествено образование: направете обществените колежи и университети безплатни за обучение, намалете студентския дълг, адекватно финансирайте общественото образование и преминете към универсални грижи за децата. Не преди толкова много години САЩ имаха най-добрата образователна система в света. Ние трябва отново да си възвърнем този статус.

Пенсионна сигурност: да се разшири социалното осигуряване, така че всеки американец да може да се пенсионира достойно и всеки човек с увреждания да живее със социална сигурност. Твърде много от нашите възрастни хора, инвалиди и ветерани, живеят с неадекватни доходи. Трябва да създадем по-добри условия за тези, които са построили тази страна.

Права за жените: жената, а не правителството, трябва да контролира собственото си тяло. Трябва да се противопоставим на всички усилия да се премахне Roe v. Wade (2), да защитим планираното родителство и да се противопоставим на ограничителните държавни закони за абортите.

Справедливост за всички: да се прекрати масовото задържане и да се премине към сериозна реформа в наказателното правосъдие. Не трябва повече да харчим 80 милиарда долара годишно, като затваряме повече хора, отколкото във всяка друга страна. Трябва да инвестираме в образование и работни места, а не в затвори и лишаване от свобода.

Цялостна имиграционна реформа: абсурдно и нечовешко е, когато милиони трудолюбиви хора, много от които от десетилетия живеят в тази страна, се страхуват от депортиране. Трябва да осигурим правен статут на онези, които са в програмата на DACA (3), и възможност за гражданството на незаписаните.

Социална справедливост: да се прекрати дискриминацията, основана на раса, пол, религия, място на раждане или сексуална ориентация. Тръмп не може да успее, като ни разделя. Трябва да бъдем заедно като един народ.

Нова външна политика: нека създадем външна политика, основана на мира, демокрацията и правата на човека. В момент, когато харчим повече за нашите военни, отколкото следващите десет държави общо, трябва да погледнем сериозно на реформирането на раздутия и разточителен годишен бюджет на Пентагона от 716 милиарда долара.

През Новата година нека да решим да се борим така, както никога преди не сме се борили за правителство, общество и икономика, която работят за всички нас, а не само за онези на върха.

Желая ви прекрасна нова година,

Бърни Сандърс

 

(1)  Citizens United е консервативна нестопанска организация в САЩ, основана през 1988 г. През 2010 г. организацията спечели дело във Върховния съд на САЩ, известно като Citizens United срещу FEC , което отхвърли като неконституционен федералния закон, забраняващ корпорациите и синдикатите да правят разходи във връзка с федералните избори.

 (2) Roe v. Wade е решение от 1973 г. от Върховния съд на САЩ по въпроса за конституционността на законите, които криминализират или ограничават достъпа до аборти. Съдът е постановил, че правото на неприкосновеност на личния живот в съответствие с клаузата от 14-то изменение се отнася до решението на жената да направи аборт, но това право трябва да бъде балансирано спрямо интересите на държавата при регулирането на абортите: едновременно за защита на здравето на жените и защита на потенциала на човешкия живот. Roe v. Wade преформулира националната политика, като раздели Съединените щати на два лагера: „за-живот“ и „за-избор“.

 (3) Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA) – американска имиграционна политика, която позволява на някои лица, които са били доведени като деца незаконно в САЩ, да получат подновяем двугодишен период на отложено действие от депортиране и да получат разрешение за работа в САЩ. За да могат да участват в програмата, получателите не могат да имат регистрирани престъпления или сериозни простъпки в своите документи. За разлика от предложения DREAM Act, DACA не осигурява възможност за гражданството. Американските служби за гражданство и имиграция (USCIS) започнаха да приемат заявления за програмата на 15 август 2012 г. (Разясненията под линия са мои – Боян Дуранкев)