АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Боян Дуранкев: В рамките на Давос ще се търсят общи решения за бедността и неравенствата

Боян Дуранкев - 21 януари 2019
България и други страни трябва да използват Световният икономически форум в Давос, за да обърнат внимание на проблемите с бедността и икономическите неравенства и да търсят общи решения в рамките на Европейския съюз. Това заяви в предаването „12+3“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Делегацията ни на 48-ото издание на форума се води от премиера Бойко Борисов. В Давос тази година обаче ще отсъстват ключови световни лидери като американския президент Доналд Тръмп, френския му колега Еманюел Макрон, британския премиер Тереза Мей, които имат тежки вътрешни кризи в собствените си страни.

Предварителният доклад, формиращ дневния ред на форума, обръща внимание, че светът е преминал в нова фаза, „доминирана от фокуса върху собствената държава“, изтъкна Дуранкев. Заглавието на доклада е „Глобализация 4.0 – Формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Глобалните проблеми са сложни, а отсъствието на лидерите не говори добре за тях, смята Дуранкев.

Икономистът маркира някои от основните моменти в доклада на форума в Давос – „темповете на икономически растеж са достигнали максимален предел и вече няма сух барут, който да задейства икономиката“; „богатството е концентрирано, 26 човека разполагат с толкова средства, колкото най-бедните 4 милиарда души“; нарастващите неравенства се случват в среда на завръщане към споменатия национален фокус, както и на проблеми като глобалното затопляне.

„Бойко Борисов може да лобира в България да се намали неравенството, което е най-високото в целия Европейски съюз. Някои лидери няма да са там, но има достатъчно други, с които да си сверяваме часовниците. Особено с тези страни, които са в т.нар. „третичен“ или периферен капитализъм като Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, които нямат шанс и формула да достигнат до средното ниво на ЕС през следващите 30-40 години. Може да се лобира за по-справедливо бъдеще на света и Европейския съюз. Компаниите да си плащат данъците тук, а не по офшорки и да прехвърлят фирмите на бедни гърци и кипърци“, изтъкна Боян Дуранкев.

По думите му, неолибералната икономическа политика, донякъде тръгнала от Давос, вече е „покойна“.

Нужни са общи решения в рамките на Европейския съюз, като забраняване на офшорните зони, смята още икономистът.

Целия разговор с него чуйте от прикачения звуков файл.

Източник - БНР, Хоризонт,„12+3“
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…