АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева за Роза Люксембург и Карл Либкнехт

Искра Баева - 23 януари 2019

Навършват се 100 години от убийството на Роза Люксембург и Карл Либкнехт. В студиото на „Култура.БГ“ проф. д-р Искра Баева, доц. д-р Огнян Касабов и гл. асистент д-р Борис Стоянов коментираха събитията, случили се преди столетие, и техните рефлексии днес.

Тези имена казват много неща на младите в Германия – говорят им, че може да има един по-добър свят, но трябва да се борят, за да го има, а понякога и да се жертват, каза проф. Баева. Според нея национализмът на Роза Люксембург „е много дълбок, той е същностен, той е биографичен, но и интелектуален“. Тя е и ярък противник на насилието в политиката, добави проф. Баева.

Още в рамките на Първата световна война Роза Люксембург и Карл Либкнехт се обявяват против германския национализъм и заради своята антивоенна риторика са хвърлени в затвора. В края на Германската революция двамата са убити от националистически паравоенни формации. Затова техният всеотдаен активизъм може много да ни говори днес, отбеляза доц. Касабов.

Роза Люксембург е изцяло изградена в интернационалната традиция на социалистическото движение от края на 19 и началото на 20 век. Тя се бори срещу национализма, затова критикува и Ленин и неговата концепция за самоопределението. Тук е парадоксът – тя става жертва на национализма, срещу който винаги се е борила, добави д-р Стоянов.

Какво казаха още гостите в предаването вижте във видеото.

 

Източник - БНТ, "Култура.БГ"
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…