АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: Ставащото във Венецуела е пряко продължение на доктрината „Монро“

Валентин Радомирски - 07 февруари 2019

Случващото се във Венецуела е пряко продължение на доктрината „Монро“, каза в ефира на БНТ дипломатът Валентин Радомирски. Тази доктрина  е възникнала преди повече от век като английско-американска сделка, която позволява на Щатите да се договорят с Англия, че Латинска Америка е задният им двор, срещу което те няма повече да се намесват в делата на Европа. За съжаление след Първата световна война доктрината „Монро“ се разпростира постепенно върху целия свят.

Така че в момента президентът Тръмп и неговата администрация се опитват да въведат „порядък“, според своите разбирания, в „задния си двор“ Латинска Америка. Останаха само четири страни – Мексико, Никарагуа, Куба и Венецуела, които не следват плътно американския курс. И затова вниманието ще бъде насочено именно към тях, с преимущество към Венецуела заради петролните ѝ залежи и нарастващото влияние в тази страна на други геополитически фактори като Русия и Китай, поясни дипломатът.

Видео.

Източник - БНТ1, Сутрешен Блок, 7 февруари 2019
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…