АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева за „жълтите жилетки“ и за Луков марш

Искра Баева - 16 февруари 2019

„Мит е спасяването на Кюстендил от генерал Луков.  Той по това време въобще не е бил в Кюстендил. Този мит не е случаен. Той е създаден с цел да бъдат легитимирани най-десните сили в българското общество по време на Втората световна война. Онези десни сили, които вкараха България в Тристранния пакт, които ни направиха съюзници с Третия райх и които за малко да доведат то трета национална катастрофа„, казва проф. Искра Баева в предаването на Велизар Енчев  Дискусионен клуб по БСТВ.

Тя коментира проведените за поредна година Луков марш и за Анти-Луков марш в София.

„Това е сблъсък на разнообразното бъдеще на българското общество с униформеното минало. Българските медии са в огромен дълг на българското общество, защото търсейки вероятно сензацията непрекъснато ни връщат към Луковия марш, но почти не отразяват Анти-Луковия марш.“, каза проф. Баева.

„Париж – марш на жълтите жилетки, в София – Луков марш“, „Войната срещу Венецуела“ и „Новата коалиция: ГЕРБ, Опитомени Патриоти и ДПС“ бяха темите на предаването „Дискусионен клуб“ с Велизар Енчев с гост в студиото проф. д-р Искра Баева.

Източник - Българска свободна телевизия, Дискусионен клуб
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.…