АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Неолибералният капитализъм убива все повече хора от глад

Васил Проданов - 01 април 2019

Тези дни излязоха данни от ново научно изследване как през 1943 г. Великобритания, ръководена от  Уинстън Чърчил, съзнателно е предизвикала масов глад в индийския щат Бенгалия и изтрепала 3 милиона души (1). Хитлер е убил 6 милиона евреи и това се нарича геноцид, а самият Хитлер е злодей. Чърчил е изтрепал 3 милиона индийци и се слави като велик лидер. Портретът му виси къде ли не, а пред британския парламент стои голяма негова бронзова статуя.

Това е капитализмът – лицемерие и безочие. И единият, и другият са извършили геноцид, но единият е бил победен и затова е злодей, а другият е победител и затова е велик „демократ“. Това че при Чърчил жертвите са 3 милиона, а не 6, като при Хитлер, не го прави по-морален и невинен. Но въпреки това той стои пред британския парламент. Не ви ли изглежда чудовищно? Това са така наречените „ценности“ на капитализма.

Проблемът обаче е, че не само Чърчил е масов убиец чрез глад, а капитализмът като система е убил стотици милиони чрез глад в своята история. И днес продължава да убива.

Човечеството днес произвежда повече храна, отколкото в предходната си история, но кризисният неолиберален капитализъм през последните години увеличава броя на гладните и умиращите от глад в света. Доклад на ООН сочи с конкретни цифри тази тенденция. Абсолютният брой на хората на планетата, които са недохранвани, хронично подложени на липса на храна,  се е увеличил от 783.7 милиона през 2014 г. на 804 милиона през 2016 и на 821 милиона през 2017 година. Особено бързо се влошава ситуацията в Южна Америка и повечето райони на Африка.

Един от всеки пет човека в света си ляга гладен, докато богатите купуват скъпи биохрани и изхвърлят 1.6 милиарда тона храна годишно на стойност 1.2 трилиона долара. Социалното неравенство, създавано от капитализма, води до това, че богатите изхвърлят гигантско количество храна, докато бедните, които умират от глад, се увеличават. Поради глад  около 151 милиона деца, или 22 % от всички деца в света, имат забавен растеж и са в повишен риск от смъртност и болести. Умират много по-често и по-рано, отколкото децата на богатите капиталисти, които харчат стотици милиарди долари за здравословна храна, за да живеят по-дълго  (2).

Според Глобалния алианс за по-добро хранене капитализмът убива чрез глад повече хора, отколкото спинът, туберкулозата и маларията, взети заедно. Гладът има тежки следствия и върху тези, които все пак не умират. Той влияе върху мозъчното им развитие, средата, производителността на тяхната дейност, върху посещаемостта на училищата и образователните достижения на гладните деца. Голяма част от тях развиват анемии. При майките, страдащи от анемия, рискът от смъртност е два пъти по-голям. Тези, които оцеляват, най-често имат недохранени деца в семейства, борещи се за оцеляване (3).

Това е само един от стотиците начини да се убиват хора. Независимо дали  се прави субективно целенасочено от страни като Великобритания на Чърчил и Германия на Хитлер, или формално никой като че ли не го прави съзнателно и не може да бъде съден. Но както бяха написали на фланелките си неотдавна бунтуващите се майки на деца с увреждания у нас, „системата ги убива“.

Системата е убивала и продължава да убива.

 

Бележки:
(1) New soil study confirms 1943 Bengal famine was caused by Winston Churchill’s policies, not drought, In: https://scroll.in/article/918373/new-soil-study-confirms-1943-bengal-famine-was-caused-by-winston-churchills-policies-not-drought?fbclid=IwAR16AVIkWmfeh1bO4XPOGgDYhrg97XEM5mBQziGqNqZUhXP_w30ENrohGtA, 30 March 2019.
(2) The State of Food Security and Nutrition in the World 2018, FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2018,  pр. I-ХIII.
(3)  Nwuneli, Ndidi Okonkwo. Global hunger is on the rise. These simple steps could help eradicate it, In:  World  Economic Forum,  https://www.weforum.org/agenda/2018/10/global-hunger-is-on-the-rise-these-simple-steps-could-help-eradicate-it, 30 October 2018.

 

 

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…