АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Валентин Вацев – тест за листата на БСП

Юрий Борисов - 03 април 2019

Доцент по европеистика и геополитика, завладяващ оратор, невероятен събеседник, енциклопедичен ум, доказал своята екзистенциална привързаност към лявото, човек с неоспорим политически и житейски морал – това  представлява Валентин Вацев, издигнат за кандидат за европейските избори от ПП „Нова Зора“  за листата на „БСП за България“.

Ако името му бъде отхвърлено или сложено на място след четвърто, то това ще означава следното.

БСП не се интересува от политическите качества на листата. За лобитата в Националния съвет на партията е важно да уредят свой човек на престижна и доходна длъжност; човек, който ще връща услугите с политически контакти, прилични екскурзии и спонсориране на туй-онуй.

БСП не се интересува от лявото послание на листата, защото за нея лявото е празнична брошка, която може да сложи, но може и не сложи. Лявото е загубило същността си на ценностен ориентир и се е превърнало в набор от звуци за митингова употреба.

БСП си мисли, че някакъв електорат просто е длъжен да гласува за нея, защото отношението в България към политиката не е политическо. То е етническо – „гласуваме за нашето село, за нашия клан“. „Каквото сложим на сергията, това ще обичате.  Всяка друга преценка е съмнителна, недостойна и предателска“.

Би било добре и здравословно, когато една партия усеща кога я тестват.

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…