АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
В очакване на българските европейски дебати

Юрий Борисов - 11 април 2019

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) алармира, че средната класа в развитите страни се топи (1). Средната класа при бейби-бумърите, когато са били 20 годишни, е била 68%, а при милениалите вече е 60% (2). Това стопяване се дължи на различната скорост, с която се увеличават разходите на средната класа за жилища, образование и здравеопазване от една страна и доходите – от друга. Изчисляват например, че разходите за жилище се увеличават с три пъти по-голяма скорост от тази на доходите през последните две десетилетия. Правят и изчисления, че  „20% oт дoмaĸинcтвaтa oт cpeднaтa ĸлaca xapчaт пoвeчe, oтĸoлĸoтo пeчeлят, тpyпaйĸи вce пoвeчe дълг, зa дa финaнcиpaт cвoя нaчин нa живoт“ (3). Разслояването също е очевидно – при средната класа мeдиaннaтa зaплaтa нapacтвa c eднa тpeтa пo-мaлĸo oт cpeдния дoxoд нa нaй-бoгaтитe 10% пpeз пocлeднитe 30 гoдини.

Какво трябва да се случи, за да се спре тази тенденция?

Разбира се, един от основните съвети е средната класа да инвестира повече в своето образование. Когато обаче става дума за поведението на управляващите тези общества – съветът е да се променя данъчната система – да се намали данъчната тежест върху доходите от труд и да се увеличи данъчната тежест върху доходите от капитал, наследство и собственост; данъците върху доходите да се направят по-прогресивни.

И тези съвети се дават на страни, които в сравнение с България имат стръмни данъчни скали за доходите и „скандални“ ставки за данък печалба.

Много ми се иска в предстоящата предизборна кампания да бъда свидетел на ангажименти в следните посоки: борба срещу дисбалансите в Европейския съюз, борба за хармонизиране на данъчните системи в ЕС, борба за минимална европейска заплата, обща борба на сравнително бедните европейски държави за компенсации във връзка с донорството на квалифицирана работна ръка.

Ще каже някой, нямат шанс такива борби – само ще си чешем езиците. Нека да нямат шанс днес, но нека да има упорита, енергична и организирана съпротива срещу статуквото. Защото ако България няма шансове за догонващо развитие, защо ни е членството в Европейския съюз?

Преди няколко дни философът проф. Иванка Райнова, внучка на Николай Райнов по бащина линия и внучка на Гаврил Генов по майчина, в едно телевизионно предаване, обсъждайки проблеми на световното изкуство, изказа невероятната мисъл: „Изкуството не може да спре войната, но изкуството може да се противопостави на войната!“ Изкуството е ценно дори само с факта на своето противопоставяне на Злото! Отстояването на позиции, борбата за по-добро бъдеще, имат своя собствен смисъл, своята собствена красота, независимо че победите изглеждат невъзможни днес и утре!

Ето такова състезание искам да гледам през следващите седмици – състезание между енергични и борбени хора, които имат каузи. Просто чакам някой да ме „открадне“ като избирател!

––––––––––

(1) За ОИСР към средната класа принадлежи всеки, който разполага с доход от 75% до 200% от медианния доход за страната. Един човек има медианен доход, ако половината негови сънародници получават повече от него, а другата половина – по-малко. Не трябва да се бърка със средния доход. Според критериите на ОИСР в България хората, които имат доход от 435 лв на месец до 1160 лв, принадлежат на средната класа. Това е така, защото медианният доход в момента у нас е 580 лв (а средният е 513 лв).

(2) Бейби-бумъри са родените между 1942 и 1964 т., а милениалите – родените между 1983 и 2002 г.

(3) Вж https://money.bg/economics/srednata-klasa-v-razvitite-ikonomiki-izchezva.html?utm_source=Push%20Notifications&utm_medium=article&utm_campaign=%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0%20%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0%20%D0%B2%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B8%20%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…