АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева пред БНР: 100 години от създаването на Коминтерна

Искра Баева - 12 април 2019

“Коминтерна е една организация, несъмнено революционна. Тя е създадена в хода на руската революция, но и малко след германската революция с надеждата, че германската революция ще завърши по същия начин като руската“. Това каза пред БНР проф. Искра Баева по повод 100-годишнината от създаване на Комунистическия Интернационал.

“И това е причината, поради която е създаден, като отново се възстановява идеята за световна комунистическа партия“, каза още тя в интервю за предаването “Хоризонт за вас“ и допълни:

Този трети интернационал, който е несъмнено революционен, просъществува 24 години, до 1943 година, когато се саморазпуска.

“Саморазпускането на Коминтерна е плод не толкова на решения на Сталин, той не обича много Коминтерна, въобще не го е обичал, никога не го е обичал, а като един компромис, една отстъпка пред съюзниците на СССР от голямата коалиция, в която те воюват срещу Третия райх – антихитлеристката коалиция“, каза още тя.

Третият интернационал получава материална опора за съществуването, защото съществува в Съветска Русия, после СССР и получава помощ от нея, коментира още проф. Баева.

Една от големите цели на конференцията (по повод годишнината в Москва, на която е присъствала проф. Баева – бел. ред.) беше въпросът за създаването по този начин на Коминтерна на това място и различните мнения около създаването на тази Комунистическа организация, посочи още тя и допълни:

“Няма никакво съмнение, че това е въпрос, свързан с позицията на Роза Люксембург. Тя е привърженик на безкръвния път на развитието, на революция, която по възможност да избегне кръвопролитията. Тя всъщност е противник на това Комунистическият Интернационал да бъде създаден в Москва, да бъде в Москва, защото спорен нея това ще промени гледната точка и всичко в комунистическото движение ще се пречупва през гледната точка на Москва и СССР“.

Цялото интервю с проф. Искра Баева може да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, Хоризонт,„Хоризонт за вас“
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна…