АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Кой политик e най-голeмият лъжец днес?

Васил Проданов - 29 април 2019

Всяка година в света излизат стотици класации по различни показатели. Досега не съм срещал обаче световна класация на най-големите лъжци в политиката. Макар че вече има конкретни данни за американския президент. Даже е установен дигитален алгоритъм, който да брои лъжите му.

Според днешния брой на „Вашингтон пост“ досега Доналд Тръмп е произнесъл 10 000 неверни или заблуждаващи твърдения, като на ден му се падат средно по 23 лъжи (1).

Това се случва във водещата либерална демокрация, за която новородените след 1989 г. наши „демократи“ ентусиазирано обясняваха, че е най-доброто състояние на човечеството. Че от царството на идеологията и пропагандата навлизаме в царството на истината. Че усвояваме истински и хуманни „ценности“. Че ставаме „нормална държава като тях“. И че ако все още не сме такава, виновни са „комунистите“ и „ченгетата“.

Да де, но в любимата им „нормална държава“, според един от най-значимите американски вестници, водещият представител на либералната демокрация произнася по 23 лъжи дневно. И ако при американците е така, „какво да кажем ние с гайдите“, както би възкликнал един известен герой на Йордан Радичков. По колко ли лъжи дневно произнасят родните ученици и последователи на американската демокрация?

Всъщност първата голяма лъжа, с която започнаха всички политици след 1989 г., беше, че правят „преход към демокрация“. А това, което реално направиха, е преход към клептократски, компрадорски и периферен капитализъм, унищожаваш и разграбващ натрупаните преди това ресурси на страната.

Та интересно е да се знае кой е политикът, произнесъл най-много лъжи през тези 30 години на преход към капитализъм, маскиран с либералната маска „преход към демокрация“?

Медиите всекидневно поднасят световни класации за какво ли не – от щастието и корупцията, през свободата на словото до неравенството и бедността. А къде по-важна би била една класацията по броя на произнесените от политиците лъжи?

Дали някой ще предложи такава класация, за да се види кой у нас е номер 1? По-зле ли сме или по-добре от американците? Добри техни ученици ли сме в „демократичните ценности“? Още повече, че се навършват 30 години от началото на това, което политиците наричан „преход към демокрация“. Юбилеят ни задължава да направим класациите и да видим кой кой е и къде сме ние.

 

Бележка:
(1)  Kessler, Glenn and Salvador Rizzo  Meg Kelly. President Trump has made more than 10,000 false or misleading claims, In: Washington Post, https://www.washingtonpost.com/politics/2019/04/29/president-trump-has-made-more-than-false-or-misleading-claims/?fbclid=IwAR3LbvDCovE4gwkAIo-sI_zBqcJJIxWoR42c1Rwjh_3rMrw2T9Wabnyxfms&utm_term=.1950d86bc751, April 29, 2019.

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…