АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Спокойно, светът няма да рухне!

Юрий Борисов - 03 май 2019

Днешни публикации ни информират, че “ Дългова бомба (в света) от 243 трилиона долара може да разруши света“. Фактите са тревожни, но изводът не е верен.

Вярно е, че тази сума превишава три пъти световния БВП. Вярно е, че общият държавен дълг е 65 трилиона, което е почти един и половина пъти повече, отколкото е бил в разгара на кризата през 2009 година. Вярно е, че истинската машина за производство на  дълг са САЩ, които като кихнат финансово, цял свят го хваща грип ( Сумата на американските задължения – частни и държавни, почти се е утроила от 2000 г. насам и вече е 73,6 трилиона долара).

Специалистите знаят – историческият анализ на 175 кредити бума показва, че в 70% от случаите те завършват с крах и водят до рязък спад на икономиките.

Какво ще се случи?

За да сложат спирачки на кредитния бум в един момент централните банки по света ще повишат лихвите. Много икономически субекти ще спрат да плащат дълговете си. Ще гръмнат банки, така както гръмнаха преди 10 години. Световните лидери пак ще заговорят за необходимостта от страхотни реформи, които да разделят търговското от инвестиционното банкиране, които да въведат супер контрол върху финансовия капитал и които да унищожат данъчните райове.

Обаче, вместо тези страхотни реформи ще се случи друго. Държавите ще започнат да спасяват банките като започнат да им наливат пари. Парите ще дойдат от орязването на социални програми; от повишаване на косвените данъци, които удрят главно бедните; от орязването на доходите на обикновените хора. Ще бъде обяснено от силните медии, че при криза трябва да се стягат коланите и сметката ще бъде платена от наемния труд, пенсионерите и прочие социално слаби. И никакво рухване на света няма да се случи, както ни плашат днес разни икономисти.

А когато хората излязат на улицата, за да протестират и когато естествено се намерят сили, които да трошат коли и магазини, ще ни обяснят, че хулигани, лумпени и всякакви безотговорни типове застрашават социалния мир и правовия ред, като най-безотговорно не разбират, че икономическите кризи изискват жертви. Както са днес обясненията по повод на френските „жълти жилетки“. Тези обяснения шестват парадно и по нашите големи телевизии. Само че те май спестят да ни кажат, че жълтите жилетки принудиха Макрон да обещае 5 млрд данъчни облекчения за следващата година за обикновения французин и съответно да изстене, че май трябва да се преразгледа списъка от 474 данъчни преференции, от които бизнесът спестява на година по 40 млрд евро.

С едно изречение – светът няма да рухне, бедняците ще платят скъпите обеди на баровците и това ще продължи до момента, в който светът на тези бедняци не изригне, за да ремонтира за кой ли път твърде несправедливия свят.

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…