АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Бойко Борисов – колко е лесно да паднеш в капана на собствената си пропаганда

Искра Баева - 04 май 2019

В дълго, нападателно и емоционално интервю пред Бойко Василев в основното политическо предаване на БНТ „Панорама” Бойко Борисов се опита да защити тресящата се от скандали своя партия ГЕРБ и да нападне фронтално основните си политически конкуренти БСП и президента Румен Радев. Но както винаги при него в думите му бяха смесени истини и лъжи, признания за грешки заради наивност и вяра в хората с инсинуации срещу противниците.

Основната причина за поредния словесен изблик на премиера е ясна. Независимо от отворената широко торба за извънредно финансиране на заплати, институции и протестиращи, рейтингът на ГЕРБ продължава бавно, но стабилно да върви надолу. И това в навечерието на изборите за Европейски парламент, които масово се възприемат не като избор за пътя на Европейския съюз, а като проверка на съотношението на силите в България. И още по-тревожно – преди предстоящите през есента местни избори. Да не говорим за ставащите все по-възможни предсрочни парламентарни избори.

Е, при своята фронтална атака Бойко Борисов пусна в ход най-тежките доводи. И така попадна в капана на собствената си пропаганда.

Ще посоча само две твърдения. Първото беше, че основните му противници са причинили всички национални катастрофи на България, ergo, не могат да претендират отново да управляват. А второто, че докато съратниците на Борисов са се възползвали от дребни облаги като апартаменти, тераси, къщи за гости, техните противници са приватизирали и окрали повече от 30 млрд. в прехождаща България.

Как изглежда историческата реалност?

Терминът „национална катастрофа” се използва в българската история, за да обозначи загубата на територии, населени с българи. Затова първата национална катастрофа настъпва след Междусъюзническата война с Букурещкия договор от 28 юли 1913 г., по който България губи значителна част от териториите, извоювани по време на първата Балканска война. И това става, защото цар Фердинанд обявява на 16 юни 1913 г. война на бившите си съюзници, което дава възможност и на победената Османска империя и на изчакващата Румъния да ни атакуват. Втората национална катастрофа настъпва заради участието на България в Първата световна война в съюз с Централните сили (Германия, Австро-Унгария и Османската империя) срещу Антантата. Тя е подпечатана с трагичния Ньойски мирен договор от 27 ноември 1919 г.

И къде тук е ролята на предшественичката на БСП – БКП? Въпрос с минимална трудност. Но все пак да информирам премиера – комунистите са противници на войната, заради което някои от дейците ѝ са пратени в затвора.

Втората пропагандна теза: че БСП е осъществила приватизацията, с което е окрала българската държава с 30 млрд. Тук премиерът би трябвало да се опре на собствената си памет, но не би. Затова ще припомня.

Първата значителна промяна в собствеността беше осъществена от първото правителство на СДС, оглавено от Филип Димитров, и се изразяваше в реституцията. Целта беше собствениците отпреди национализацията от края на 1947 г. да си върнат активите, за да възстановят капитализма.

Вторият опит беше реализиран от правителството на БСП с премиер Жан Виденов и се изразяваше в масовата приватизация. Там целта беше всички български граждани да получат част от изградените по време на социализъм производствени активи.

Третият и най-успешен опит за кардинална смяна на собствеността бе на второто правителство на СДС (тогава ОДС) на Иван Костов, който осъществи „голямата приватизация”. Това беше голямото разграбване, в което участваха близки до властта хора. Една практика, която се утвърди и се превърна във водеща и до ден днешен.

Та както и да погледнем нещата, голямото ограбване на България беше извършено от предходниците на настоящите съюзници на ГЕРБ за евроизборите. И тази констатация няма как да се промени от факта, че и много бивши членове на БКП станаха капиталисти. Защото такива в изобилие има и в редиците на „дясната народна” партия ГЕРБ.

И последно – защо премиерът Борисов каза тези неща? Според мен, защото вече толкова пъти повтаря пропагандните си тези, че им е повярвал. Независимо от разминаването им с реалността.

Но Бойко Борисов отдавна действа според принципа: не ме гледай какво правя, а ме слушай какво казвам.

 

 

Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.…