ЛИТЕРАТУРА
Носачите на цветя

Юрий Борисов - 02 юни 2019

Разбирам ви напълно. Загинали сте за свободата на народа си, за свободата на идеите си, за своята собствена свобода. Загинали сте, защото за вас е било непоносимо да ви тъпчат. За вас е бил непоносим кошмарът на социалната несправедливост. Какво по-нормално от това, да си сложите главите на дръвника, когато са искали от вас цял живот да бъдете на колене. Така се живее, така се пише история.

Сега сте в историята. Сега сте в литературата. Учим децата си на вашия подвиг. Учим наизуст стихотворения за вашата мъка, гибел и слава. Специалистите ви строят паметници. Ние носим цветя на определени дати пред паметниците.

Ние не можем да сме като вас. Няма как да сме като вас. Ако бяхте живи, щяхте да ни разберете. Ако има Рай и ни гледате отгоре, ще ни разберете. Животът е един. Тъпо е с лека ръка да го проиграем. Злото е толкова голямо, а ние сме толкова малки, че е безсмислено да се жертваме. Не можем да победим Злото. Коловозът е толкова отъпкан, че излизането от него е налудничава авантюра. Които сме родители, знаем, че на децата са им нужни живи родители. Не само живи, но и  успешни. Ако сме деца, знаем, че не трябва да огорчаваме родителите си с бунтове и рискове. Съобразяваме се, приспособяваме се, прикриваме се и се усмихваме, защото такъв заварихме живота, такъв ще го живеем.

Да, в човешката еволюция, в човешката история, има едно фундаментално разделение на труда. В първата категория сте вие – лудите, които си слагате главите на дръвника. Във втората категория сме ние – дето пишем история, дето четем история, дето учим стихотворения наизуст. Дето носим цветя.

Ние сме носачите на цветя.

В същност, на нас какво ни дадохте? Злото го има, алчността я има, издевателствата ги има, простотията я има, кошмарът го има. Продължаваме да си психясваме в тъпия живот! Променихте ли нещо?

Виж, ние ви даваме много. Без нас сте нищо! Без нас сте безсмислени!

Наистина, какво щяхте да бъдете без цветята, които ви носим? Какво щяхте да представлявате без нас – носачите на цветя?

2014 г.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…