АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Днешна Франция в цифри без коментар

Юрий Борисов - 03 юни 2019

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жълтите жилетки започват своите протести на 17 ноември 2018 г. Първоначално протестът е срещу увеличаването на акциза върху горивата (планиран за 11,5%).

Министерският съвет се  отказва от повишаването на  този акциз.

На 10 декември президентът на Републиката обявява първите мерки за подобряване на покупателната способност на по-бедните слоеве от населението.

На първо място е значителното увеличение на премията за активност. Това са средства, които държавата изплаща за самия факт на съществуване на работното място. Парите се дават на предприятията, които изплащат част от тях на работниците и служителите.

Отново се освобождават от данък извънредните работни часове. Това е така наречената „дефискализация на Саркози“. Данъкът върху извънредните работни часове е въведен от социалиста Оланд, отменен от десния Саркози, после пак въведен  и сега отново (обещано) отменен. Между другото реакцията на профсъюзите към този данък е двояка. От една страна има освобождаване от данък на работници, но от друга – стимулирането на извънредна работа е пречка за разкриване на нови работни места.

Отмяна на повишаването на „данък солидарност“ (CSG) за пенсиите, които са по-ниски от 2000 евро на месец.

Освобождаване от данък на премиите, които предприятията изплащат в края на годината.

Икономисти изчисляват цената на тези мерки, образуващи първия „пул“, на 10-12 милиарда евро годишно.

След обявяването на този първи „пул“ Макрон стартира национални дебати, които се провеждат до края на март. Състоят се над 4000 събрания с над 2 милиона участници. 9000 кметства отварят „книги за оплаквания и предложения“. Постъпили са чрез Интернет над 1 милион предложения на граждани.

Вторият „пул“. На 25 април на пресконференция в Елисейския дворец президентът на Републиката обявява намаляване на данъка върху доходите с 5 милиарда евро.

Пълна реиндексация на пенсиите съобразно инфлацията от 2021 г.

Фиксиране на минимална пенсия от 1000 евро на месец.

Отказ от планираните съкращения в публичната сфера.

Обещаните облекчения в полза на бедните французи се оценяват общо на 40 милиарда годишно.

*    *    *

От началото на протестите  до 13 май са ранени 2448 демонстранти и1797 полицаи, по информация на държавния секретар на Министерството на  вътрешните работи Лоран Нунес.

Осъществени  са близо 10 000 полицейски ареста, издадени са 2000 присъди и повече от 400 души са вкарани в затвора.

От началото на протестите 23 души са с извадено око, 5 са загубили ръка, един е с ампутирани тестиси, един е загубил обонянието си и десетина други са с тежки наранявания по главата и краката.(по Liberation) . Миналата сряда прокурорът на Париж е заявил, че започва разследване на полицаи за упражнено насилие, веднага след което  Лоран Нунес отговаря, че полицаите винаги са действали пропорционално и при защита.

Вчера, неделя, в Париж 300 – 400 души провеждат  „Марш на осакатените“.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…