АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Това за Московските протести, за което правилните медии мълчат

Юрий Борисов - 04 август 2019

На 20-ти юли, на  27-ми юли и на 3-ти август в Москва се състояха улични демонстрации – протести срещу откази на комисиите на избирателните райони на Москва да регистрират независими кандидати за съветници. Местните изборите ще се състоят на 8 септември.

За последните две дати демонстрантите не са имали разрешение  и  акциите са квалифицирани от властта като незаконни.На втория и третия митинг са  задържани около 1000 души, 88 от тях са оставени под административен арест, на 10 са повдигнати обвинения по Наказателния кодекс  на Русия.

За участие в московските избори са регистрирани 233 кандидати от 9 партии и 62 независими кандидати –  за място се борят по 5 човека. Всички, които са получили отказ са можели да обжалват в ЦИК на Русия, но както съобщава нейният ръководител Ела Памфилова, в Комисията са постъпили до сега само 6 жалби, чието разглеждане е започнало на 1 август. Останалите явно са предпочели да се борят за своите орязани права чрез улицата.

На 20-ти юли се провежда митинг без никакви произшествия. Този митинг е проведен по правилата – искане на разрешение и получаване на разрешение. На него прозвучава призива след една седмица, на 27-ми, да се щурмува кметството. За този митинг никакви заявки не са направени и съответно никакво разрешение на е издадено. Той обаче се провежда на улица „Тверская“.

За 3-ти август организаторът – Либертарианската партия иска разрешение за митинг. Първото искане е за  улица „Волхонка“ пред Храма „Христос Спасител“, като заявката е за 15 хиляди души. Обясняват на инициаторите, че това място не събира повече от 6 хиляди души, освен това съботите и неделите са дните, в които Храмът е изключително посещаван. Просителите не приемат тези аргументи. Започват преговори. Либертарианците искат на Любянския  площад , където пък, за да се създадат условия за демонстрация, трябва да се отменят 12 маршрута на градските автобуси.

Московската власт предлага на организаторите да проведат своето мероприятие на проспект „Академик Сахаров“, където досега са провеждани десетки граждански мероприятия. Организаторите на демонстрацията категорично отказват. И така до разбирателство не се стига. Либертарианците оттеглят всякакви заявки и съобщават, че ще проведат неразрешен митинг.

Въпреки, че митингът не е разрешен и провокациите са в ход, полицията не използва гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръдия. Затова пък Интернет се пълни с квалификации за „зверовете – омоновци“, за „кръвожадната полиция“ и за „фашизма на властта“. Появили са се и призиви за лов на гвардейци и техните семейства.

Сред задържаните впечатляващо количество хора не са от Москва.Има и задържани, които по принцип живеят извън Русия.

Прави впечатление и  военният сленг на някои известни организатори. Например, за Дмитрий Гудков, председател на „Партия перемен“, бивш депутат, тази акция е просто „война“, а привържениците му са „бойци“, на които от време на време трябва да им бъде дадена командата „да се отдръпнат и да се прегрупират“, за да „замахнат отново към властта“.

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…