АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Гневът Макронов срещу неравенствата

Юрий Борисов - 01 септември 2019

„Гладът не е заради това, че не можем да нахраним бедните,
а заради това, че не можем да нахраним богатите.“
 Геополитическа народна мъдрост

Тази седмица палмата на първенството за революционни послания се пада несъмнено на френския президент Макрон. Изстрелите бяха два. С първия той обяви, че  Западът трябва коренно да промени отношението си към Русия и то да стане далновидно, искрено и плодотворно. С втория Макрон се прицели в сърцето на капитализма, като обяви последния за полудял, защото раждал неравенства, които после не можели да бъдат овладени (1).

По темата с Русия скоро ще се разбере дали Макрон има истинско намерение да инициира размразяване. За това са необходими две стъпки – едната е към сваляне на санкциите, които отдавна имат не толкова икономически, колкото символен смисъл,  като израз на враждебно геополитическо отношение. А втората е за промяна на тона на пропагандата, която от пет години насам педантично и неуморно конструира сатанински образ на Русия.

Да се проверят намеренията на Макрон спрямо капитализма обаче е доста по-сложно. Какво значи да се преразгледа икономическото устройство на съвременния свят? Какво означава да се обяви курс към смекчаване на неравенствата в глобален план?

Последната световна финансова криза направи твърде релефен субекта, който превръща капитализма в казинокапитализъм, виновник за разрушаване на социалните защити на обикновените хора и за паразитното трупане на милиарди в ръцете на най-богатите.

Готов ли е Макрон да поднови прекратената битка срещу спекулативния финансов капитал? Готов ли е френският президент за борба за разделяне на търговското от инвестиционното банкиране, което ще гарантира по-надеждно вложенията на обикновените хора? Готов ли е Макрон да поднови замразената борба за облагане на финансовите транзакции? Още през 2010 г. Европейската комисия изчисли, че дори при символичен данък върху тях от 0,05% в ЕС ще бъде събрана сума от порядъка на 200 млрд евро годишно? Нали си представяме какви програми за борба с неравенствата могат да се инициират с такива средства?

Готов ли е Макрон от позицията на своя пост да започне борба с „данъчния рай“? В офшорните зони, според различни изчисления, глобалният капитал държи над 20 трилиона долара. Нали ни е ясно какво губят националните бюджети  от това данъчно бягство? И какви средства, включително за социални програми, могат да се заделят, ако глобалният капитал си плаща честно данъците? Готов ли е Макрон за такава битка?

Това е само началото на списъка с въпроси към световен лидер, който обявява, че „капитализмът е полудял“ и че генерално трябва да бъде трансформиран.

Макрон не е първият френски президент, обзет от революционен плам да променя света към по-добро.

През 2009 г. Никола Саркози поиска от страните на  Европейския съюз  обща позиция за реформиране на капитализма (2). Обяви се рязко срещу офшорните зони и даже заявви, че ще направи лична жертва – ще се откаже от титлата „Княз на Андора“, ако княжеството не промени законодателството си за защита на банковата тайна (3).

А Франсоа Оланд направо будеше асоциации с Робин Худ. На предизборен митинг на 22 януари 2012 г. той призна: „В тази битка, която започва, ще ви кажа кой е истинският ми противник. Той няма име, няма лице, няма партийна принадлежност, той никога няма да се кандидатира и никога няма да бъде избран. Този противник е светът на финансите“ (4).

Макрон дали е способен да премине от думи към дела? И дали е искрен?

Прави впечатление, че и трите изявления, цитирани тук ‒ и на Саркози за реформата на капитализма, и на Оланд за финансовия капитал като основен враг, и на Макрон за „полуделия капитализъм“ са направени съответно в телевизионен дебат, на предизборен митинг и на среща с подчинени.

Ще очакваме Макрон да поиска борба с неравенствата с конкретни идеи от трибуната на ООН, на среща с ръководителите на страните от Европейския съюз или най-малко във Френския национален парламент.

Бележки:
(1) Среща на Макрон с френските посланици, проведена на 27 август
(2) http://news.bnt.bg/bg/a/3877-sarkozi_iska_ot_es_merki_sreshtu_krizata?fbclid=IwAR0QXqsD3wk_TgbuESzrHER2eBLC1L6QvrAJh54GVE1TRZv-um6WEKtWG94
(3) https://www.mediapool.bg/sarkozi-zaplashi-da-se-otkazhe-ot-titlata-knyaz-na-andora-zaradi-bankovata-taina-news150613.html?fbclid=IwAR2q7lt0-00LteqE0mzV8s6j5PQ2T0N_1zztukKd-wj3lICh1nfAIadynYs
(4) „Монд дипломатик“ в „Дума“ (02.05.2012 г.)

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…