АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Макрон и сините сливи

Юрий Борисов - 05 ноември 2019

Днес в Шанхай се открива едноседмичното изложение „Чайна интернешънъл импорт експо“ под егидата на  китайския президент Си Дзинпин. От името е ясно, че събитието е  посветено на търговския внос в Китай.

Единствените европейски страни, представени на тази среща от държавните си глави са Франция, Гърция и Сърбия. Френската преса е впечатлена от вниманието, с което Макрон се  отнася към събитието − с френския президент е цяла армия от крупни бизнесмени и Франция предвижда да сключи около 40 търговски договора с Китай.

Става ясно, че освен за сто други неща Макрон ще се бори и за отварянето на китайския пазар за сиренето Рокфор и за Ажанските сини сливи (френската община Agen е с население 35 000 души).

Представяте ли си как един президент на една велика страна се бие за пазара за сини сливи? И как е възможно  френската власт да се занимава с такъв въпрос? Може – нямат си хората шпиони, с които да се занимават; нямат си борба с комунизма, която да ги вдъхновява; нямат си паметници, които да бутат; нямат си история, която да ревизират. Бедни хора! За едни сини сливи се закахърили!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…